OPEC şi aliaţii săi va discuta o reducere de producţie fără precedent, echivalentă cu aproximativ 10% din oferta globală, a declarat o sursă OPEC pentru Reuters.
Reuniunea OPEC şi a aliaţilor, printre care şi Rusia, a fost programată pentru luni, 6 aprilie, a declarat ministrul azer al energiei, dar detaliile cu privire la distribuţia exactă a reducerilor de producţie lipsesc.
Preţul petrolului a scăzut la aproximativ 20 de dolari pe baril de la 65 de dolari la începutul anului, în condiţiile în care peste 3 miliarde de oameni au intrat în carantină sau izolare din cauza virusului, reducând cererea globală de petrol cu aproape o treime, sau 30 de milioane de barili pe zi.
Preşedintele american Donald Trump a declarat, joi, că a vorbit atât cu preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi cu prinţul saudit Mohammed bin Salman, care au fost de acord să reducă livrările cu 10-15 milioane de barili pe zi din oferta totală globală de aproximativ 100 de milioane de barili pe zi (bpd.
Trump a spus că nu a făcut nicio concesiune Arabiei Saudite şi Rusiei, cum ar fi o reducere a producţiei Statelor Unite – o acţiune interzisă de legislaţia antimonopol din SUA.
O a doua sursă OPEC a declarat că orice reducere de peste 10 milioane bpd trebuie să includă şi producători din afara OPEC +, o alianţă care include membrii OPEC, Rusia şi alţi producători, dar exclude naţiuni petroliere precum Statele Unite, Canada, Norvegia şi Brazilia.
Jason Kenney, premierul Albertei, principala provincie producătoare de petrol din Canada, a declarat joi că Alberta este deschisă să se alăture unui acord de producţie.
Preţurile petrolului s-au redresat de la valorile minime de 20 de dolari pe baril în această săptămână, Brent tranzacţionându-se cu aproape 33 de dolari pe baril vineri, la mai puţin de jumătate, totuşi, de nivelul de 66 dolari/baril atins la sfârşitul anului 2019.
Reducerile producţiei de petrol se întâmplă cu sau fără OPEC şi aliaţii săi, întrucât nivelurile globale de stocare sunt pline, ceea ce înseamnă că mulţi producători nu vor avea în curând altă opţiune decât să înceapă să oprească extracţia.
Presiunea pe preţ a fost agravată de bătălia pentru cotă de piaţă dintre Rusia şi Arabia Saudită.
Principalii producători la nivel mondial au redus deja producţia.