Majorarea TVA ar putea fi amânată datorită opoziţiei BNR; FMI nu agreează o cotă progresivă

BNR se opune oricărei majorări a TVA, argumentând că oricum colectarea este deficitară şi că o astfel de măsură ar împiedica relansarea economiei şi ar creşte preţurile, în timp ce FMI nu crede în beneficiile unei impozitări progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Majorarea TVA ar putea fi amânată datorită opoziţiei BNR; FMI nu agreează o cotă progresivă

Majorarea TVA ar putea fi amânată datorită opoziţiei BNR; FMI nu agreează o cotă progresivă

"Banca Naţională se opune majorării TVA. Probabil că se gândesc că vor rata ţinta de inflaţie al doilea an consecutiv în perioadă de recesiune. Banca centrală argumentează că o astfel de măsură nu ar ajuta bugetul, pentru că încasarea este oricum deficitară şi s-ar îngreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amânată pentru următoarea evaluare", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Presa a prezentat marţi şi miercuri, citând surse, mai multe variante de creştere a TVA, mergând până la un nivel de 25%.

Potrivit surselor MEDIAFAX, experţii FMI sunt mai degrabă în favoarea creşterii cotei unice, decât pentru introducerea unei impozitări progresive pe venituri şi salarii. Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale cred că o cotă progresivă va aduce încasări mai mici la buget, întrucât salariile mari sunt puţine şi pot scoase mai uşor din zona de impozitare.

Pe de altă parte, aceleaşi surse spun că, fără măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, deficitul va depăşi chiar şi nivelul maxim acceptat de FMI, de 6,9% din PIB, întrucât concedierile din sectorul bugetar şi reducerile de cheltuieli nu vor putea acoperi influenţa negativă a ajustării în scădere a PIB.

Bugetul pe acest an a fost construit pe un deficit de 5,9% din PIB, în condiţiile unei creşteri economice de 1,3% şi având ca bază un PIB pe 2009 mai mare decât cel publicat ulterior de Institutul Naţional de Statistică.

FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că noua prognoză a FMI ar putea fi chiar prea optimistă.

"Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eu sunt încă prudent", a spus Vlădescu.

Declaraţia ministrului Finanţelor Publice lasă de înţeles atât că estimarea de creşetere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, cât şi că revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici