Majoritatea aplicaţiilor şi site-urilor web cu abonament practică tehnici de manipulare - studiu

Studiu FTC: Majoritatea aplicaţiilor şi site-urilor web cu abonament practică tehnici de manipulare pentru a-i determina pe utilizatori să facă achiziţii sau să realizeze acţiuni pe care altfel le-ar respinge: de la „cicăleală” la ascunderea opţiunii de a bloca reînnoirea automată a contractelor.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Majoritatea aplicaţiilor şi site-urilor web cu abonament practică tehnici de manipulare - studiu

Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) din SUA, împreună cu alte două reţele internaţionale de protecţie a consumatorilor, au anunţat joi rezultatele unui studiu privind utilizarea aş numitelor „modele întunecate" - tehnici de design manipulativ - care pot pune în pericol confidenţialitatea datelor utilizatorilor sau îi pot împinge să cumpere produse sau servicii sau să întreprindă alte acţiuni pe care altfel nu le-ar fi făcut, scrie portalul Techcrunch, citat de ZF.

Într-o analiză a 642 de site-uri web şi aplicaţii care oferă servicii de abonament, studiul a constatat că majoritatea (aproape 76%) au folosit cel puţin un model întunecat şi aproape 67% au folosit mai mult de unul.

Modelele manipulative se referă la o gamă de tehnici de design care pot încuraja subtil utilizatorii să întreprindă un anumit tip de acţiune sau să-şi pună în pericol confidenţialitatea datelor.

Publicarea noului raport ar putea semnala că FTC plănuieşte să acorde o atenţie sporită acestui tip de fraudă a consumatorilor.

Noul raport publicat joi analizează numeroasele tipuri de modele întunecate, cum ar fi camuflarea unor opţiuni, obstrucţionarea sau „cicălirea” - invitaţia repetată adresată unui utilizator de a realiza o anume acţiune.

Imposibilitatea de a dezactiva reînnoirea automată a abonamentelor în timpul procesului de înscriere şi cumpărare a fost utilizată de 81% dintre site-urile şi aplicaţiile studiate. În 70% din cazuri, furnizorii de abonamente nu au oferit informaţii despre cum se poate anula un abonament, iar 67% nu au oferit data până la care un consumator trebuia să anuleze pentru a nu fi taxat din nou.

Obstrucţionarea este un alt model frecvent întâlnit în aplicaţiile de abonament; face mai dificilă sau mai plictisitoare o anumită acţiune, cum ar fi anularea unui abonament sau ocolirea înscrierii pentru proba gratuită, unde "X"-ul pentru închiderea ofertei este gri şi oarecum ascuns vederii.

„Cicălirea” implică cererea repetată consumatorului să efectueze un anumit tip de acţiune pe care afacerea doreşte să o întreprindă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici