- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Majoritatea investitorilor mari cred că cel puţin o ţară va părăsi zona euro în următorii cinci ani
Majoritatea investitorilor internaţionali mari anticipează că cel puţin un stat va părăsi zona euro în următorii cinci ani, iar Grecia şi Irlanda vor intra în default (incapacitate de plată), potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Bloomberg.
Neliniştea tot mai acută din pieţe cu privire la situaţia unor ţări din zona euro şi la stabilitatea monedei unice pune presiuni dure asupra liderilor UE, impunând măsuri mai dure de combatere a crizei datoriilor de stat, notează agenţia internaţională de presă.
În timp ce bogaţii lumii se reunesc la Davos pentru conferinţa anuală a Forumului Economic Global, 59% dintre respondenţii la Bloomberg Global Poll, un sondaj realizat în fiecare an la care participă 1.000 de investitori internaţionali, cred că cel puţin un stat va părăsi zona euro până în 2016, în timp ce 11% restrâng acest orizont la următoarele 12 luni.
Părerile sunt împărţite în privinţa intrării Portugaliei în default, în timp ce majoritatea investitorilor şi-au exprimat încrederea în Spania.
Pesimismul care rezultă din sondaj subliniază situaţia delicată în care se află liderii europeni, precum preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, care trebuie să reacţioneze urgent şi decisiv pentru a calma pieţele, după ce fondul de 750 miliarde euro înfiinţat anul trecut pentru sprijinirea statelor din zona euro nu a liniştit investitorii.
Problemele Europei se numără printre priorităţile discuţiilor care au loc în aceste zile în staţiunea elveţiană de ski Davos, unde sunt invitaţi 2.500 de oficiali, bancheri şi economişti, printre care se numără şi lideri precum Sarkozy, Merkel şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Respondenţii sondajului Bloomberg, investitori, analişti şi traderi, se constituie în acest an în două tabere: 45% cred că zona euro se va destrăma într-un final, ceilalţi consideră că uniunea va rezista.
Majoritatea celor care prevăd colapsul zonei euro consideră că evenimentul nu va avea loc într-un orizont de cinci ani.
La reuniunea de anul trecut de la Davos, oficialii greci făceau un ultim efort, fără succes, să recâştige încrederea invesitorilor în obligaţiunile statului elen. În acest an, guvernele europene încearcă să promoveze măsurile luate odată cu salvarea Greciei, în luna mai, şi a Irlandei, în noiembrie. Printre cele mai cunoscute propuneri discutate se numără creşterea fondului de 750 miliarde euro, care ar ajuta ţările să-şi răscumpere obligaţiunile şi să scadă dobânzile împrumuturilor de "bailout".
Pe lângă faptul că majoritatea investitorilor intervievaţi de Bloomberg consideră că cel puţin un stat va părăsi zona euro în următorii cinci ani, 13% anticipează că o altă ţară va urma acelaşi drum dincolo de această perioadă. Uşor sub un sfert dintre respondenţi consideră că uniunea monetară nu va pierde niciun membru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO