Ordonanţa mai prevede că, începând cu anul viitor, va fi eliminat caracterul discriminatoriu de impozitare pentru autoturismele de teren, indiferent de originea producătorului. Astfel, impozitarea va fi realizată în funcţie de capacitatea cilindrică a autoturismelor, la nivelul prevăzut de legea în vigoare.
În domeniul impozitului pe profit, Executivul a decis majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la cinci la şapte ani pentru pierderea fiscală realizată începând cu anul 2009. "Guvernul a luat această măsură având în vedere că există domenii de activitate în care înfiinţarea şi dezvoltarea unei afaceri necesită o perioadă mai lungă de timp până la înregistrarea veniturilor din exploatare", se arată într-un comunicat al Executivului.
"În domeniul impozitului pe venit, întrucât titlurile de stat şi obligaţiile emise de unităţile administrativ-teritoriale sunt instrumente ale datoriei publice guvernamentale şi locale, Guvernul a decis ca dobânda aferentă acestora şi veniturile din impozitare să fie venituri neimpozabile. În acest fel va avea loc o creştere a cheltuielilor datoriei publice", se mai arată în comunicat.
Comisia Europeană a transmis României, în luna mai, o scrisoare de somare, reprezentând prima etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele plătite în afara ţării faţă de cele achitate de acţionarii rezidenţi.
Pentru acţionarii care deţin cel puţin 15% din acţiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. România percepe, în schimb, 10% impozit final reţinut la sursă, în cazul în care societăţile care încasează dividendele au sediul în Norvegia, şi 16%, dacă dividendele revin unor societăţi din alte state din Spaţiul Economic European sau Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, notează Comisia.