Mallul AFI Cotroceni este pe pierderi de şapte ani. Care sunt cauzele?
Mallul AFI Cotroceni din Bucureşti a încasat în 2023 chirii în valoare de 278 de milioane de lei de la cei care au spaţii comerciale în incinta sa, numărul fiind în scădere cu 16% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente informaţii publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, aferente companiei Cotroceni Park.
Mallul AFI Cotroceni din Bucureşti a încasat în 2023 chirii în valoare de 278 de milioane de lei de la cei care au spaţii comerciale în incinta sa, numărul fiind în scădere cu 16% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente informaţii publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, aferente companiei Cotroceni Park.
Compania a continuat să raporteze pierderi, acestea adâncindu-se până la aproape 71 de milioane de lei, de la 31 de milioane de lei în anul anterior. Ca număr de angajaţi, Cotroceni Park a rămas constant, la circa 40 de oameni.
Rezultatele vin după ce, în anul precedent, adică în 2022, AFI Cotroceni ajunsese la un nivel-record al chiriilor încasate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Pierderea contabilă înregistrată în situaţiile financiare anuale se datorează în principal mecanismului stabilit de reglementările contabile pentru evidenţierea în contabilitate a diferenţelor de reevaluare a imobilizărilor la valoare justă. Pierderea înregistrată în contul de profit şi pierdere este un efect contabil din mecanismul de reevaluare”, spun reprezentanţii AFI Europe România.
Cifrele de afaceri publicate la Ministerul de Finanţe se referă la veniturile pe care companiile le obţin din chiriile plătite de retaileri şi din tarifele pe care aceştia le plătesc pentru serviciile de care beneficiază, precum costurile cu paza sau curăţenia. Aceste cifre nu reprezintă aşadar vânzările retailerilor.
Potrivit datelor din piaţă de la specialiştii în domeniul imobiliarelor, chiria reprezintă în mod normal circa 10-15% din vânzările unui retailer, cu diferenţe de la un mall la altul, în funcţie de mixul de chiriaşi. Regula din retail spune că fiecare metru pătrat de spaţiu comercial - excluzând food courtul - trebuie să genereze 1.500 de euro pe an. Zona dedicată spaţiilor cu mâncare ar trebui să aibă vânzări de 2.500 de euro pe metru pătrat pe an pentru a fi rentabilă închirierea, spun sursele din piaţa imobiliară.
Inaugurat în 2009, AFI Cotroceni este cel mai mare mall din România ca suprafaţă, cele peste 300 de magazine ale sale întinzându-se pe 90.000 de metri pătraţi. Printre chiriaşii mallului, se regăsesc nume precum Primark, Victoria’s Secret sau H&M.
AFI Cotroceni este deţinut de AFI Europe, parte din AFI Properties, companie care operează în România şi centrele comerciale AFI Ploieşti, AFI Braşov, AFI Arad, precum şi ansamblurile rezidenţiale AFI City din Bucureştii Noi şi AFI Home North din Pipera. Mai mult, compania este al doilea cel mai mare proprietar de birouri din România după ce, în 2020, a achiziţionat portofoliul office al NEPI Rockcastle, pentru care a plătit 300 de milioane de euro.
Potrivit planurilor dezvoltatorului, AFI Cotroceni ar urma să includă şi o componentă de 16.000 de metri pătraţi de birouri, AFI Loft, dezvoltată deasupra clădirii mallului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump