- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.03.2014, 12:32)
- Cristina Cuncea
Mallurile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ nu pot fi vândute din cauza rezultatelor foarte slabe
Grupul israelian GTC a anunţat că nu poate vinde mallurile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ din cauza rezultatelor financiare slabe, înregistrate pe fondul unor rate ridicate de neocupare şi nivelului redus al chiriilor, astfel că proiectele vor rămâne în portofoliul companiei.
Urmărește
390 afișări
Mallurile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ nu pot fi vândute din cauza rezultatelor foarte slabe
"În prezent, grupul are mai multe proiecte care nu sunt profitabile în principal din cauza unui grad mic de ocupare şi a unui nivel redus al chiriilor, incluzând Galleria Stara Zagora şi Galleria Burgas din Bulgaria, Galleria Piatra Neamţ, Galleria Buzău şi Galleria Arad în România, precum şi Avenue Mall Osijek în Croaţia. Grupul se află în imposibilitatea de a atrage noi chiriaşi şi de a creşte nivelul chiriei din cauza unor factori care nu ţin de controlul său, ci din cauza condiţiilor pieţei. Astfel, nu există nicio asigurare că vom putea vinde astfel de proiecte într-un timp rezonabil sau că le vom putea restructura pentru a limita pierderile", se arată în raportul financiar al companiei.
Astfel, centrele Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Buzău au fost reclasificate în portofoliul companiei, din active disponibile la vânzare, în active generatoare de venituri.
GTC a încercat anul trecut să vândă cele două proprietăţi, împreună cu un mall din Suceva, însă a reuşit să găsească cumpărător doar pentru cel din urmă, cedat pentru 800 de euro, în condiţiile în care investiţia a fost de 25 de milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, erau evaluate la finele anului trecut la 35,1 milioane de euro, în urcare cu 4 milioane euro faţă de 2012, în condiţiile reclasificării celor două centre comerciale, dar scăderii valorii proiectului din Arad, pe fondul reducerii nivelului chiriei încasate. Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre comerciale totalizează 59.000 de metri pătraţi, din care 90% este ocupată, chiria medie generată de acestea este de 4,1 euro/mp/lună. Contractele de închiriere a spaţiilor au o durată de 7-8 ani, iar randamentul este estimat la 9,9%.
Cel mai important proiect al grupului din România este complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi. Rata de ocupare a complexului s-a diminat anul trecut de la 95% la 93%, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună. Randamentul investiţional al City Gate este de 8%, ceea ce înseamnă o valoare de piaţă de 157,5 milioane de euro, cu 11 milioane de euro mai puţin decât în decembrie 2012. Scăderea este datorată în principal creşterii randamentelor pe piaţa de birouri din România, explică reprezentanţii GTC.
GTC a avut venituri de 31,8 milioane euro anul trecut în România şi Bulgaria, faţă de 29,7 milioane euro în 2012.
Costurile totale înregistrate de companie în cele două ţări s-au menţinut la 20,1 milioane euro, astfel rezultând un profit brut de 11,7 milioane euro, faţă de 9,6 milioane euro în 2012.
GTC a anunţat în anul trecut că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti, după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, astfel că spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro în urma acestei decizii, reprezentând două treimi din valoarea terenului.
Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti. GTC estimează că ar putea recupera 7 milioane euro în urma exproprierii.
Compania mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity.
GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întârziată din cauza lipsei finanţării.
Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,7 miliarde de euro.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe