- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Managerii nu cer penalităţi statului pentru întârzierea rambursării TVA
Doar 3% dintre companiile care au înaintat cereri pentru rambursarea TVA de la stat au solicitat şi dobânzi de penalizare pentru întârzierea plăţilor, majoritatea firmelor invocând eventuale repercusiuni din partea autorităţilor dacă cer despăgubiri, potrivit unui studiu Deloitte.
Managerii nu cer penalităţi statului pentru întârzierea rambursării TVA (Imagine: Mediafax Foto)
"Pentru moment, doar 3% dintre companiile care au înaintat cereri pentru rambursarea TVA-ului au solicitat şi dobânzile de întârziere a plăţilor. Dobânzile reprezintă un drept implicit al contribuabililor, dar companiile chestionate s-au arătat rezervate în privinţa beneficiilor imediate, invocând eventuale repercusiuni din partea autorităţilor. O soluţie ar fi ca legislaţia să prevadă plata automată a dobânzii, în cazul în care organele fiscale depăşesc perioada legală pentru soluţionarea rambursărilor", se arată într-un studiu al firmei de consultanţă Deloitte România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit studiului Deloitte, realizat după chestionarea a 130 de directori financiari şi coordonatori a departamentelor de taxe din tot atâtea companii, peste 40% din firme au aplicat pentru rambursarea TVA, din 2007 şi până în prezent, solictând sume mai mari de un milion de euro.
"Pentru companiile româneşti, rambursările de TVA par astfel să reprezinte provocarea primordială a sistemului fiscal", se arată în studiu.
Firma de consultanţă precizează că recuperarea cu întârziere a sumelor de TVA nu afectează doar fluxul de lichidităţi, ci poate lipsi companiile de o resursă vitală pentru supravieţuire.
"Deficienţele sistemului de rambursare sunt evidente, în contextul procentului mare de cereri de rambursare a căror perioadă de soluţionare depăşeşte termenul legal de 45 de zile", se precizează în raport.
Astfel, pentru 42% dintre respondenţii care au aplicat pentru rambursare de TVA, soluţionarea cererilor s-a realizat într-o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni. O parte considerabilă a respondenţilor (25%) s-a confruntat cu întârzieri de peste 6 luni, 8% primind rambursarea după mai bine de un an.
Deloitte remarcă, însă, iniţiativele recente prin care autorităţile au încercat să decongestioneze situaţia rambursărilor de TVA (de exemplu, soluţionarea cu prioritate a cererilor de rambursare în funcţie de vechimea acestora, cesiunea creanţelor din dreptul de restituire a TVA-ului, obligaţia furnizării unui răspuns în termen de 45 de zile, în cazul efectuării unui control încrucişat.
Opinia respondenţilor este, însă, că bunele intenţii din prevederile legislative nu sunt de multe ori corelate cu practica, având în vedere că, deseori, organele fiscale folosesc diverse metode pentru amânarea finalizării controlului fiscal, prin solicitarea, de multe ori nefondată, de documente suplimentare care nu au nicio legătură cu tranzacţiile analizate în vederea rambursării de TVA, cum ar fi dosarul preţurilor de transfer.
Pe de altă parte, managerii chestionaţi consideră că penalitatea de 2% din valoarea tranzacţiilor pentru declararea incorectă a operaţiunilor intracomunitare este percepută ca fiind injustă şi disproporţionată.
În ceea ce priveşte obligaţiile declarative cu privire la TVA, este de menţionat că acestea au devenit considerabil mai complexe începând cu 2007.
"În această privinţă, majoritatea respondenţilor au semnalat penalitatea de 2% din valoarea tranzacţiilor pe care o riscă în cazul declarării incorecte sau întârziate a operaţiunilor intracomunitare. Această penalitate este percepută ca fiind injustă şi disproporţionată, având în vedere că eventualele erori de declarare nu sunt intenţionate şi nu aduc în niciun fel prejudicii bugetului de stat", se mai arată în raport.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, valoarea totală a deconturilor de TVA era, la finele lunii iulie, de 4,67 miliarde lei, dintre care 39,9% erau plăţi în termen legal, iar 44,4% erau rambursări întârziate. Deconturile totale au avansat în iulie cu 9%, de la 4,289 miliarde lei în luna iunie.
În ceea ce priveşte numărul deconturilor, la finele lunii iulie existau 7.618 de deconturi în termen legal, 784 de rambursări suspendate, precum şi 2.956 de deconturi întârziate.
Agenţii economici pot verifica, începând din data de 5 august, pe portalul Ministerului Finanţelor sau ANAF, data la care vor primi TVA datorată de către stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO