Winterkorn conduce atât de Volkswagen, cât şi Porsche.
Iniţial, Porsche a dorit să preia grupul Volkswagen, mult mai mare, însă încercarea a eşuat după ce accesul la credite a fost blocat din cauza crizei financiare. Conducerea Porsche şi-a dat demisia, iar compania a fost nevoit să accepte o fuziune sub conducerea Volkswagen.
Cei doi producători auto au convenit în septembrie să întârzie planul de fuziune din cauza contestaţiilor în justiţie şi să caute soluţii alternative.
Iniţial, Volkswagen şi Porsche vroiau să obţină aprobarea acţionarilor până la sfârşitul anului 2012.
În prezent sunt analizate opţiunile de a fuziona cele două companii fără holdingul care controlează Porsche, a spus Winterkorn, prezent la Salonul Auto de la Detroit, citat de Wall Street Journal.
Un grup de fonduri internaţionale de investiţii a declanşat un proces împotriva Porsche în Germania la sfârşitul anului trecut, pentru a recupera pierderi de circa 2 miliarde de euro legate de tentativa de a prelua Volkswagen. Alte procese similare au fost intentate tot în Germania sau în alte ţări.
Volkswagen are opţiunea de a achiziţiona 50,1% din acţiunile diviziei auto Porsche AG, pe care nu le deţine încă, iar dacă ar cumpăra acest pachet de acţiuni firma holding prin care este controlată compania Porsche ar rămâne o entitate separată.