Mâncare cu „manual de instrucţiuni". OMS vrea etichete care să ne spună ce înseamnă ce mâncăm
Noile orientări sugerează adăugarea unor explicaţii simple care să traducă informaţiile nutriţionale pe înţelesul tuturor cumpărătorilor.
Mâncare cu „manual de instrucţiuni". OMS vrea etichete care să ne spună ce înseamnă ce mâncăm
Conform unui proiect, OMS recomandă ca produsele să aibă informaţii nutriţionale uşor de citit pe partea frontală a ambalajelor, pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase, anunţă News Max.
Katrin Engelhardt, expert în cadrul departamentului de nutriţie şi siguranţă alimentară al OMS, explică: „Orientările urmăresc să sprijine consumatorii în luarea unor decizii mai sănătoase legate de alimente".
Propunerea vine în contextul în care peste un miliard de persoane sunt obeze, iar aproximativ opt milioane de decese premature anual sunt cauzate de probleme de sănătate asociate, cum ar fi diabetul şi bolile de inimă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
OMS sugerează introducerea unor etichete „interpretative", care să includă nu doar informaţii nutriţionale, ci şi o explicaţie a semnificaţiei acestora pentru sănătate. Un exemplu dat este sistemul NutriScore, folosit în mai multe ţări europene, care clasifică alimentele de la A (verde, conţinând nutrienţi esenţiali) la E (roşu, conţinând niveluri ridicate de săruri, zaharuri, grăsimi sau calorii adăugate).
Propunerea OMS nu merge însă atât de departe încât să recomande etichete de avertizare mai dure, cum ar fi cele folosite în Chile, care marchează produsele cu niveluri ridicate de zahăr, sare sau grăsimi cu un octogon negru asemănător unui semn de stop.
Industria alimentară, reprezentată de Alianţa Internaţională pentru Alimente şi Băuturi, susţine în general orientările OMS, dar se opune „abordărilor care demonizează anumite produse", conform lui Rocco Renaldi, secretarul general al alianţei.
Proiectul de orientări al OMS, aflat în lucru din 2019, a trecut printr-o consultare publică încheiată pe 11 octombrie. Versiunea finală este aşteptată să fie publicată la începutul anului 2025.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO