"Companiile implicate în proiect au început procesul de negociere în vederea includerii grupului francez GDF Suez ca partener", a declarat pentru AFP şeful departamentului pentru relaţii externe al Gazprom, Stanislav Tsigankov.
GDF Suez şi-a manifestat pentru prima oară interesul legat de gazoduct în decembrie 2008.
Dacă va fi construită, conducta North Stream va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze anual din Rusia către Germania, pe sub Marea Baltică. Primele cantităţi ar urma să fie livrate în 2011.
În prezent, Gazprom deţine o participaţie de 51% din proiect. Wintershall, divizie a grupului BASF, şi E.ON au participaţii de câte 20% la North Stream, iar compania olandeză Gasunie are o cotă de 9%.
Pentru a fi construită şi a intra în exploatare, proiectul are nevoie de acordul Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Germaniei, state care vor fi tranzitate.
Mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la impactul proiectului. Astfel, Polonia se teme că North Stream îi va afecta statutul de ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, respectiv securitatea energetică, în timp ce Finlanda şi Suedia sunt îngrijorate de posibila poluare a Mării Baltice.