Manolescu, Ministerul Finanţelor: Ne întâlnim azi cu transportatorii să vedem cum le putem restitui o parte din acciză

Reprezentanţii Guvernului se întâlnesc joi la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica metoda prin care aceştia vor putea beneficia de restituirea unei părţi din acciza pe carburanţi, aşa cum se întâmplă în alte state, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Dan Manolescu.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Manolescu, Ministerul Finanţelor: Ne întâlnim azi cu transportatorii să vedem cum le putem restitui o parte din acciză

Manolescu, Ministerul Finanţelor: Ne întâlnim azi cu transportatorii să vedem cum le putem restitui o parte din acciză (Imagine: Shutterstock)

"Va fi astăzi o discuţie la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica o metodă prin care această restituire să poată fi efectuată. Pe baza discuţiilor de ieri reprezentanţii transportatorilor au spus că există situaţii în alte state unde o parte din acciză se restituie în anumite condiţii, iar pe parcursul zilei de astăzi vom avea discuţii tehnice să vedem cum se aplică anume în alte state pentru a putea implementa în România un mecanism similar. Dar nu s-a ajuns încă la o decizie vizavi de cuantumul acestei sume sau de modalitate", a afirmat Manolescu, prezent la o conferinţă pe teme fiscale.

El a arătat că discuţia a apărut miercuri, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, iar metoda identificată de transportatori va fi dicutată la întâlnirea de joi.

Primul ministru a declarat în şedinţa de Guvern că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

"O avem în buget, o aplicăm, am discutat împreună cu Petrescu şi Şova (ministrul Finanţelor şi cel al Transporturilor - n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea, iar, pe de altă parte, să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală", a spus Ponta.

El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.

Manolescu a menţionat că, deocamdată, nu s-a luat în calcul nicio valoare privind restituirea unei părţi din accize.

"În urma discuţiei de ieri s-a găsit această variantă, pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transport din România, să se aplice şi în cazul României o prevedere care există în directiva europeană privind accizele ca, în cazul anumitor categorii de vehicule, să se poată acorda o cotă redusă de acciză. Că acest lucru se va întâmpla printr-o restituire sau printr-o reducere direct înainte de achiziţie, vom vedea astăzi cum s-a aplicat în alte state si cum vom putea aplica şi în România", a spus secretarul de stat.

El a arătat că reprezentanţii Guvernului le-au solicitat transportatorilor să vină la discuţie cu exemple concrete cum se aplică în alte state şi cu mecanisme de restituire aplicabile în România.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Odată cu implementarea acestei măsuri, în mod normal accciza va genera toate aceste venituri în buget, dar pe de altă parte, se va crea o cheltuială în buget pentru restituirea unei părţi din acciză, potrivit lui Manolescu.

"Cât de mare va fi acea sumă depinde de cuantumul agreat a fi restituit. Sumele aşa cum sunt în buget pe partea de venituri vor rămâne, pentru că din punctul de vedere al procedurii de colectare a accizei, aceasta se datorează la momentul ieşirii carburantului din antrepozit, prin urmare toate livrările respective vor genera încasări din acciză. Modalitatea prin care un anumit segment, al transportatorilor, va beneficia de un timp de restituire, va genera ulterior un cost pentru buget", a precizat oficialul Finanţelor.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care reia cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.

Potrivit preşedintelui, în cazul transportatorilor, creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litru va conduce la pierderea competitivităţii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar în plan intern, această majorare va forţa societăţile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creştere a preţurilor.

Miercuri dimineaţa, premierul Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu trebuie să indice şi sursa prin care poate fi acoperite veniturile lipsă care ar rezulta din renunţarea accizei la carburanţi, dacă nu vrea să fie doar un demagog pe final de mandat, pregătit de pensie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici