- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărăşoiu contrazice patronatele: Datele oficiale arată că turismul a crescut cu 13% la trei luni
Datele oficiale relevă o creştere de circa 13% a ocupării capacităţii de cazare în primul trimestru al acestui an, nu un regres de 20%, cum susţin reprezentanţii patronatelor din domeniu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Paul Mărăşoiu, directorul Direcţiei Generale Turistice din MDRT.
Reprezentanţii patronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism au afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că turismul românesc nu a ieşit din criză, iar în primul trimestru numărul turiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.
"Salutăm alegerea noului preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), domnul Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental. Am aflat cu toţii de la dânsul că există un regres de 20% al ocupării capacităţii de cazare faţă de anul trecut. Probabil că personalul federaţiei hoteliere nu se raportează la datele furnizate lunar şi trimestrial de Institutul Naţional de Statistică şi i-a livrat domnului Enache informaţii din surse neverificate. Datele oficiale relevă cu totul altceva, respectiv o creştere de circa 13%", a spus Mărăşoiu.
El crede că buna credinţă şi onestitatea lui Radu Enache nu pot fi puse la îndoială, pesimismul acestuia fiind justificat "numai de eventuala intenţie a noilor săi colaboratori de a-l pune în dificultate".
Mărăşoiu consideră "curios" faptul că şi datele ANAT sunt la fel de pesimiste, scăderea anunţată de ANAT fiind tot de 20%.
"Nu 18%, nici 21%, sau poate 16,7%... Oficialul ANAT precizează «din estimările noastre». Cum poate fi interpretat acest enunţ? Aceste estimari au o bază documentară relevantă? Estimările sunt rezultatul colectării de informaţii pe eşantioane reprezentative? Care sunt elementele ştiinţifice de documentare şi analiză de piaţă care determină nivelul acestor estimări ale ANAT? Daca ANAT prelucrează permanent informaţiile din piaţă, paralel cu INS, de ce nu furnizează şi ministerului de resort aceste date, fundamental diferite de cele ale Institutului Naţional de Statistică, pentru a încerca să determinăm unde este eroarea? Dacă este…", a completat directorul din MDRT.
Potrivit lui Mărăşoiu, "împovărarea" hotelierilor cu taxe aplicate de stat nu este nici mai mică şi nici mai mare decât era acum trei ani, cinci sau şapte ani.
"Să nu pierdem din vedere că este singurul domeniu care şi-a păstrat cota redusă de TVA de 9%, aplicată serviciilor de cazare şi mic dejun. Legea turismului, aflată în evaluare, prevede şi reducerea taxei hoteliere locale cu 4%. Sunt încă active facilităţile acordate investiţiilor de peste cinci milioane de euro. Dar, probabil, acestea nu sunt aspecte demne de menţionat…", a continuat el.
Radu Enache a acuzat MDRT, miercuri, şi de lipsa promovării turismului şi a explicat că indiferent cât de zgomotoase sunt patronatele din turism, ele nu au reuşit să obţină sprijin de la stat pentru promovarea atracţiilor turistice.
Mărăşoiu a răspuns acuzaţiilor explicând că din toamna anului trecut, după definirea brandului şi în continuare, în primăvara acestui an, dupa stabilirea strategiei, s-a trecut la elaborarea unui "plan coerent" de acţiuni, corelat şi extins pe trei ani, având integral finanţare din fonduri europene pentru întregul interval de timp.
"Suntem convinşi că sugestiile ANAT de preluare în parteneriat cu autorităţile locale a licenţierii şi clasificării vor fi un subiect foarte atent evaluat şi de FIHR, pentru ca asumarea unei astfel de responsabilităţi implică existenţa unor organizaţii bine structurate, solide organizatoric şi financiar şi care pot da dovadă de o deplină deontologie profesională. Şi mai sunt necesare şi autorităţi locale dispuse să-şi aloce resurse logistice şi financiare şi care să înţeleagă fenomenul turistic", a mai spus reprezentantul MDRT.
La începutul lunii mai INS a anunţat că numărul turiştilor înregistraţi în România în primul trimestru a crescut cu 13,2%, la 1,12 milioane, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce înnoptările acestora în structurile de cazare au urcat cu 12%, la 2,29 milioane.
Turiştii români au reprezentat în primul trimestru 78,1% din total, iar cei străini 21,9%, ponderi apropiate de cele din acelaşi trimestru din 2010, conform datelor INS.
Cazările în hoteluri au avut în acest trimestru o pondere de 77,1% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 14,3% faţă de primele trei luni ale anului trecut, arată sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului