Marea Britanie aderă la un important grup din Indo-Pacific. E cel mai mare acord comercial de când a ieşit din UE

  • Guvernul britanic a semnat oficial duminică, 16 iulie, un tratat de aderare la un important bloc din Regiunea Indo-Pacific.
  • Secretarul pentru afaceri şi comerţ, Kemi Badenoch, a semnat în Noua Zeelandă protocolul de aderare la Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP).
  • Acest lucru face din Regatul Unit primul nou membru şi prima naţiune europeană care aderă la acest bloc de la crearea sa în 2018.
Urmărește
5743 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie aderă la un important grup din Indo-Pacific. E cel mai mare acord comercial de când a ieşit din UE

Din CPTPP fac parte Canada şi Japonia, membre ale G7, precum şi aliaţi de lungă durată ai Regatului Unit, Australia şi Noua Zeelandă, alături de Brunei, Chile, Malaezia, Mexic, Peru, Singapore şi Vietnam. Această organizaţie este considerată un bastion împotriva dominaţiei chineze în regiune, deşi Beijingul a solicitat să se alăture.

Badenoch a declarat într-un interviu pentru Sky News că acordul arată că Regatul Unit "priveşte spre exterior, spre lume". Ea l-a numit "cel mai mare acord comercial de când am părăsit Uniunea Europeană".

Semnarea de duminică, în cadrul unei reuniuni CPTPP de la Auckland, a fost confirmarea oficială a acordului de aderare a Marii Britanii, după aproape doi ani de discuţii. Guvernul a declarat că va reduce tarifele pentru exporturile britanice către ţările CPTPP, care, odată cu aderarea Regatului Unit, vor avea un PIB combinat de 12 trilioane de lire sterline (15,7 trilioane de dolari) şi vor reprezenta 15% din PIB-ul global, informează Le Monde.

Întreprinderile britanice vor avea acces comercial la o piaţă de peste 500 de milioane de persoane şi acces la o regiune mai largă, a adăugat guvernul. Acordul ar trebui să intre în vigoare în a doua jumătate a anului viitor, după ce va fi supus controlului parlamentar şi va fi legiferat.

Aderarea Marii Britanii la CPTPP este primită cu reacţii mixte

Pentru susţinătorii Brexitului, acordul este văzut ca o şansă pentru Regatul Unit de a se alătura altor blocuri comerciale cu economii cu o creştere mai rapidă decât cele mai apropiate de casă şi de a spori influenţa geopolitică şi economică internaţională a ţării. Criticii spun însă că va avea dificultăţi în a compensa daunele economice suferite prin părăsirea Uniunii Europene, cel mai mare bloc comercial din lume.

Marea Britanie are deja acorduri comerciale cu 10 dintre ceilalţi 11 membri ai CPTPP, iar analiştii estimează că eventualul impuls economic pentru această ţară este de 1,8 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de dolari), o creştere anuală a PIB-ului de 0,08%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici