Marea Britanie: Vechile bancnote de 5 lire ies vineri din circulaţie. Cum pot fi preschimbate

Cumpărătorii din Marea Britanie sunt avertizaţi că începând de vineri, 5 mai, vechea bancnotă de hârtie de 5 lire sterline „va înceta să mai fie mijloc legal de plată”. Cei care încă mai deţin astfel de bancnote le pot preschimba la banca centrală, relatează ediţia online a The Independent.

Urmărește
13962 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie: Vechile bancnote de 5 lire ies vineri din circulaţie. Cum pot fi preschimbate

Marea Britanie: Vechile bancnote de 5 lire ies vineri din circulaţie. Cum pot fi preschimbate

Conform ultimelor estimări ale Băncii Angliei, mai mult de 50% din bancnotele vechi au fost deja returnate pentru a fi distruse, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de milioane de lire mai sunt încă în circulaţie.

„Magazinele nu vor mai trebui să accepte vechile bancnote începând de sâmbătă. Băncile de retail (comerciale – n.n.) pot, de asemenea, să refuze schimbarea bancnotelor după data-limită 5 mai. Cu toate acestea, reprezentanţii unor bănci au declarat că vor înlocui bancnotele aduse într-o sucursală, cu condiţia ca deţinătorul să fie client al acelei bănci”, notează The Independent.

Potrivit site-ului britanic, un purtător de cuvânt al grupului financiar-bancar Barclays a declarat că în urma retragerii statutului de mijloc legal de plată, clienţii Barclays pot continua să depună în cont bancnote vechi de 5 lire şi chiar o monedă veche de o liră. Iar un purtător de cuvant al RBS a spus că după ce vechea bancnotă va ieşi din circulaţie clienţii vor putea încă să-şi aducă vechile cupiuri de 5 lire pentru schimb la una dintre filialele băncii.

Aşadar, băncile comerciale pot înceta (sau nu) să schimbe vechile bancnote imediat după termenul-limită 5 mai, însă Banca Angliei este obligată din punct de vedere legal să accepte schimbul. Banca centrală de la Londra „va continua să schimbe pe termen nelimitat bancnotele vechi de 5 lire, la fel ca în cazul oricărei alte bancnote care nu mai are statut de mijloc legal de plată”, a precizat instituţia.

„Toate bancnotele emise de Bank of England îşi păstrează valoarea nominală pentru toate timpurile. Dacă banca dvs., societatea de construcţii sau Poşta nu este dispusă să accepte aceste bancnote, ele pot fi schimbate de Banca Angliei la Londra, prin poştă sau personal”, a precizat banca centrală engleză. „Este posibil să vi se solicite un act de identitate atunci când faceţi schimb de sume mari de bani”, a menţionat autoritatea monetară.

Potrivit aceleiaşi surse, în luna septembrie a acestui an, banca centrală va emite o nouă bancnotă de polimer în valoare de 10 lire sterline. Aceasta va fi urmată de un nou cupiu, de 20 de lire sterline, care va fi emis până în anul 2020.

„Bancnotele de hârtie care sunt returnate Bank of England vor fi reciclate. Acest lucru se va face folosind un procedeu de compostare şi produsul final va fi folosit ca un ameliorator de sol pentru agricultură”, mai arată The Independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici