Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete

Angajatorii care vor scădea sa­la­riile nete ale angajaţilor în­ce­pând cu anul 2018, ca ur­mare a transferului contribu­ţiilor so­ciale de la angajator la angajat, ar putea fi chemaţi în instanţă de către an­gajaţii care se simt nedreptăţiţi.

Urmărește
4183 afișări
Imaginea articolului Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete

Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete

Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în con­trac­tele de muncă se menţionează salariul brut.

„Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să che­me la negocieri salariaţii, ci trebuie să res­pec­te noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angaja­torul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Pe de altă parte, el a menţionat că această măsură distruge ideea de securitate socială aşa cum a fost ea gândită acum 100 de ani, pe trei piloni: statul, angajatorul şi angajatul.

„O masă nu poate sta pe mai puţin de trei picioare. Nu poţi să elimini unul dintre pilonii securităţii sociale – angajatorul“, a mai spus el.

Continuarea articolului, pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici