„În Polonia şi Cehia au fost mai puţine împrumuturi în valută decât în România şi ţările baltice. De asemenea, ritmul de dezinflaţie a fost mai bun. În unele ţări, tranziţia a progresat mai mult, politica economică a fost mai bună şi au fost lovite mai puţin de lipsa de lichiditate”, a spus Zalduendo, răspunzând la o întrebare referitoare la evoluţia diferită a economiei din Polonia faţă de cea din România.
Polonia ar urma să aibă în acest an o creştere economică de 1%, în timp ce România va avea o creştere negativă de circa 7%.
Reprezentantul Băncii Mondiale a arătat, de asemenea, că revenirea creşterii economice la nivelurile de dinaintea crizei în Europa Centrală şi de Est va fi foarte dificilă.
„Viitorul creşterii în regiune va fi foarte complicat, pentru că înainte de criză creşterea s-a datorat unei lichidităţi globale foarte mari, care acum nu mai este posibilă”, a spus Zalduendo.
Banca Mondială a prezentat, marţi, la Bucureşti, un raport privind efectele crizei economice în Europa Centrală şi de Est şi ţările din fosta Uniune Sovietică.