- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mariana Gheorghe, Petrom: Va fi un an al dialogului. Regimul fiscal trebuie să fie "win-win situation"
Regimul fiscal trebuie să avatajeze atât statul, cât şi OMV Petrom, iar 2013 va fi un "an al dialogului" cu autorităţile pe această temă, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
Mariana Gheorghe, Petrom: Va fi un an al dialogului. Regimul fiscal trebuie să fie "win-win situation" (Imagine: Adrian Cojocaru / MediafaxFoto)
"Va fi un an al dialogului cu autorităţile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie să fie win-win situation. (...) Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese", a spus Gheorghe.
Ea a adăugat că dacă texele sunt prea mari urmarea va fi scăderea investiţiilor.
În raportul de prezentare a rezultatelor de anul trecut, Pentrom notează că nu se aşteaptă pentru anul în curs la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
-
NORAD urmăreşte magia. Unde este Moş Crăciun acum?
Premierul Victor Ponta a declarat recent că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015.
"Este intenţia noastră nu doar de a creşte redevenţele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv dacă găsim o soluţie ca această creştere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare (al Petrom - n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie să vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este soluţia începând cu 2014 şi cum facem pe de-o parte să încurajăm în continuare investiţiile în energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, şi pe de altă parte să avem şi încasări bugetare pentru a susţine programele economice, sociale şi de investiţii", a afirmat Ponta la finele lunii ianuarie.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Începând cu februarie 2013, Guvernul a introdus un pachet de măsuri fiscale care afectează producătorii de ţiţei şi gaze, impunând o taxă de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă, din care se deduc redevenţele aferente şi investiţiile din activitatea de explorare şi producţie, fără a depăţi 30% din veniturile adiţionale.
În plus, guvernul a introdus, tot din februarie, o taxă de 0,5% pe extracţia de ţiţei.
Ambele măsuri vor fi în vigoare până la sfârşitul anului 2014, când expiră regimul actual de taxare pentru ţiţei şi gaze.
Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.