- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.11.2024, 14:07)
- Eduard Ivanovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marii jucători din tehnologie fac investiţii astronomice în inteligenţă artificială
Marile companii de tehnologie care s-au impus şi în segmentul AI îşi propun să fie principalii jucători globali în domeniu şi se pare că, până acum, se descurcă destul de bine.
Urmărește
93 afișări
Marii jucători din tehnologie fac investiţii astronomice în inteligenţă artificială
Trei dintre ele – Amazon, Microsoft şi Google – sunt cei mai mari furnizori de servicii cloud din lume, ocupând aproximativ două treimi din această piaţă.
Pentru că inteligenţa artificială are nevoie de servere şi cipuri scumpe şi de o putere de calcul ridicată, aceste trei companii au un avantaj faţă de celelalte, reiese dintr-o analiză realizată de XTB, casă de brokeraj specializată pe burse internaţională, citează ZF.
Sezonul publicării rezultatelor financiare a început încă de acum câteva zile cu Alphabet, compania-mamă a Google. Ca atare, rezultatele au fost foarte bune, chiar dacă piaţa a răspuns, în cele din urmă, cu o creştere modestă de aproximativ 3%, spun analiştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Cheltuielile de capital pentru infrastructură (CAPEX) ale Google au fost de 13 miliarde de dolari, în creştere de la 8 miliarde de dolari, înregistrate în urmă cu un an.
Microsoft a fost a doua companie care şi-a raportat rezultatele. Şi în acest caz, cifrele au fost bune, dar din cauza problemelor cu unii furnizori de componente specifice pentru cloud, compania a emis o perspectivă uşor mai timidă pentru trimestrul curent, iar acţiunile au scăzut cu aproximativ 7%.
Acest lucru ne demonstrează încă o dată cât de sensibili sunt investitorii în acest moment la ezitările din sfera serviciilor cloud şi, prin urmare, şi din cea a inteligenţei artificiale. Microsoft a reinvestit chiar mai mult decât Alphabet în ultimul trimestru: aproximativ 15 miliarde de dolari, adică o creştere de 50% de la an la an.
Rezultatele au fost excelente inclusiv în cazul jucătorului Meta. Toţi parametrii importanţi pentru companie au crescut şi, în acelaşi timp, au anunţat investiţii uriaşe. Pentru Meta, CAPEX a fost de 9,2 miliarde de dolari, comparativ cu 6,7 miliarde de dolari în urmă cu un an. CEO-ul Mark Zuckerberg a promis că aceste investiţii vor fi „semnificativ mai mari anul viitor”. Totuşi, acţiunile au sfârşit prin a pierde aproximativ 6%.
Amazon a fost ultimul dintre cei patru care a raportat rezultatele. Cifrele companiei au fost, de asemenea, excelente. Segmentul important al companiei, publicitatea şi cloud-ul au crescut vizibil, ambele cu 19%. CAPEX-ul Amazon a fost de 22 de miliarde de dolari, 55 de miliarde de dolari de la începutul anului, 69 de miliarde de dolari anul trecut, iar CEO-ul Andy Jassy spune că, în acest an, cheltuielile vor fi de 75 de miliarde de dolari.
Deşi o parte dintre acestea nu vor merge către servere, ci către infrastructura fizică, sub formă de depozite, vorbim, totuşi, despre o sumă important, notează analiştii XTB.
Dacă facem nişte calcule rapide, cheltuielile acestor patru companii sunt de aproximativ 60 de miliarde de dolari pe trimestru. Dacă sumele rămân constante, vorbim despre 240 de miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă. De asemenea, toate firmele sunt de acord că, anul viitor, cheltuielile vor creşte.
Liderii companiilor afirmă că este mai bine să investeşti „prea mult” decât „prea puţin”, deoarece cererea depăşeşte întotdeauna capacitatea de producţie, considerând aceasta o oportunitate unică în viaţă.
Unde este plasată Nvidia în acest tablou? Concret, o parte semnificativă din aceste venituri va ajunge la Nvidia, deoarece este singura companie care poate furniza cele mai bune cipuri pentru inteligenţă artificială într-un interval rezonabil.
AMD este similară din punct de vedere tehnologic, dar nu poate concura cu capacitatea de producţie a Nvidia (cipurile pentru ambele companii sunt produse de TSMC din Taiwan). În acest context, cea mai bună afacere este vânzarea de „târnăcoape” în timpul goanei după aur. În acest caz, „târnăcoapele” sunt cipurile Nvidia. Conform declaraţiilor, Nvidia are un an excelent şi se aşteaptă la acelaşi lucru şi pentru anul viitor, explică reprezentanţii XTB.
Vor aduce aceste investiţii uriaşe beneficii companiilor? Probabil, dar nu putem şti cu certitudine în acest moment. Dacă inteligenţa artificială se va dovedi a avea un impact semnificativ şi pozitiv asupra economiei globale, productivităţii şi companiilor, atunci aceste investiţii vor fi justificate.
În plus, ar întări şi mai mult poziţia deja foarte puternică a acestor mari jucători, concurenţa devenind aproape imposibilă. Totuşi, dacă AI se va dovedi a fi o „fundătură” sau dacă monetizarea va fi dificilă, aceste investiţii ar putea fi considerate risipă, iar companiile ar putea pierde sute de miliarde de dolari, mai reiese din analiză.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe