- Home
- Economic
- MELBOURNE, (18.04.2013, 17:08)
- Anca Dumitrescu
Marii producători de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din capitalizarea de piaţă, după 2011
Marii producători de aur au pierdut 169 miliarde de dolari din capitalizare, din 2011, şi riscă închiderea unor mine sau oprirea activităţii, după ce declinul cotaţiei metalului preţios din această săptămână, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a făcut ca 15% dintre aceştia să devină neprofitabili.
Urmărește
176 afișări
Marii producători de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din capitalizarea de piaţă, după 2011 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Cotaţia aurului a scăzut cu 14% în luna aprilie şi a atins un minim de 1.361,1 dolari uncia, în timp ce costul mediu de producţie este de circa 1.200 dolari uncia, potrivit Nomura Holdings, transmite Bloomberg.
În aceste condiţii, producători mari precum Semafo şi Golden Star Resources din Canada riscă închiderea unor mine, sau probleme financiare, dacă preţurile se vor apropia de costurile de producţie, potrivit Macquarie Group.
Tanzania, al patrulea mare producător de aur din Africa, a avertizat că o scădere susţinută a preţului autrului ar putea duce la închiderea unor mine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
"Orice companie care nu s-a concentrat pe eficienţă şi costuri în ultimii trei-patru ani va eşua pe această piaţă", a declarat Gavin Thomas, director general la compania minieră Kingsgate Consolidated din Sydney.
Prăbuşirea cu 9,3% a cotaţiei aurului pe 15 aprilie, cea mai gravă scădere zilnică la bursa din New York din martie 1980, a venit într-un moment foarte prost pentru producătorii de aur.
În pofida creşterii din ultimii 12 ani a preţurilor aurului, acţionarii şi-au pierdut încrederea în industria extractoare de aur, din cauza majorării costurilor de producţie şi achiziţiilor nerentabile.
Investitorii s-au orientat în schimb către instrumentele financiare garantate în aur şi a căror cotaţie depinde de preţul metalului preţios.
Indicele FTSE gold, care include 27 de mari producători, a scăzut cu 58% de când preţul aurului a atins un nivel record pe 6 septembrie 2011. În aceeaşi perioadă, indicele MSCI All Contry World Index, care include 2.431 de acţiuni la nivel mondial, a urcat cu 22%.
"Acţiunile producătorilor de aur au avut performanţe sub cotaţia metalului preţios, în ultimii 20 de ani, întrucât aduc cu puţin mai mulţi bani acţionarilor decât o făceau când preţul aurului era de 300 de dolari uncia", a declarat Brenton Saunders, manager de fonduri la Taurus Funds Management în Sydney.
Companiile miniere mai mici, care desfăşoară activităţi de explorare şi dezvoltare, aveau deja probleme financiare înainte de căderea cotaţiilor aurului, în această săptămână.
Sunt prea multe companii care au nevoie de finanţare şi vor fi opriri ale producţiei, pentru că unele dintre ele reduc cheltuielile, a arătat John Ing, director general la compania de brokeraj Taurus Funds Management Canada din Toronto.
"La preţurile actuale, probabil 15% din operatorii minelor de aur la nivel mondial au probleme financiare", a declarat Tyler Broda, analist la Nomura în Londra.
Broda anticipează că preţul aurului ar putea coborî în acest an la un minim de 1.000 de dolari uncia.
Cotaţia aurului este în urcare cu 20.74 dolari, la 1.396,99 dolari uncia, la bursa din Londra.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe