Marii producători de petrol revin în Irak

Royal Dutch Shell şi Lukoil se vor alătura BP şi Exxon Mobil, printre alţi mari producători de petrol care au câştigat prin licitaţie, la sfârşitul săptămânii trecute, dreptul de exploatare a unor zăcăminte petroliere uriaşe în Irak, reprezentând 28% din rezervele ţării.

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului Marii producători de petrol revin în Irak

Marii producători de petrol revin în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lukoil din Rusia şi partenerul său norvegian Statoil au obţinut dreptul de dezvoltare a importantului zăcământ West Qurna 2, cu angajamentul de ajunge la livrări de 1,8 milioane de barili pe zi în şase ani.

Shell şi partenerul Petronas din Malaezia s-au angajat să ajungă la o producţie similară la exploatarea Majnoon.

China National Petroleum, OAO Gazprom şi Sonangol din Angola au obţinut la rândul lor contracte de exploatare, la licitaţiile care au avut loc timp de două zile pentru atribuirea a zece exploatări.

Guvernul din Irak, stat aflat pe locul trei în lume în funcţie de rezervele de petrol, vrea să majoreze producţia de petrol la peste 12 milioane de barili pe zi, de la 2,4 milioane barili pe zi în prezent, a declarat ministrul Petrolului, Hussain al-Shahristani.

În urma atribuirii contractelor, Irakul ar urma să obţină anual 200 de miliarde de dolari.

Companiile câştigătoare vor investi circa 100 de miliarde de dolari în dezvoltarea producţiei.

În iunie, BP şi China National au încheiat un acord pentru producerea a 2,85 milioane barili pe zi la exploatarea Rumaila.

Exxon şi Shell au convenit, în noiembrie, termenii lansării dezvoltării exploatării West Qurna 1, cu angajamentul de a livra 2,33 milioane barili pe zi.

Compania italiană Eni va extrage peste un milion de barili pe zi la zăcământul Zubair, iar Shell discută încă despre exploatarea Kirkuk.

Peste 35 de companii petroliere internaţionale au participat la licitaţiile din Irak.

Una dintre cele mai active companii a fost Petronas, care a câştigat patru licitaţii şi a pierdut una, pentru West Qurna 2.

Grupul francez Total a câştigat o participaţie la exploatarea Halfaya, dar a pierdut două licitaţii, pentru Majnoon şi West Qurna 2.

Majnoon are rezerve estimate de 12,6 miliarde barili, iar Halfaya 4,1 miliarde barili.

West Qurna 1 are rezerve estimate la 8,7 miliarde barili, iar West Qurna 2 de 12,9 miliarde barili.

Statul irakian va deţine o participaţie de 25% la toate exploatările atribuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici