Reprezentantul operatorului de magazine de discount Rewe România, parte a grupului german cu acelaşi nume, consideră că angajaţii disponibilizaţi din unele industrii vor putea fi absorbiţi de alte sectoare, cum este şi cazul retailului.
"O parte dintre cei disponibilizaţi din industrie vor putea fi absorbiţi de retaileri. Totodată, se reduce presiunea cu pretenţiile salariale asupra anagajatorilor", a afirmat Radu, miercuri, la o masă rotundă privind strategiile de piaţă în perioadele de incertitudine din perspectiva sectorului de bunuri de larg consum.
Creşterile medii salariale în sectorul de retail au fost de 20% în ultimii ani, însă pentru 2009 compania va calcula o creştere medie de 10%-12%.
Retailerii se pot extinde mai rapid ca urmare a stagnării preţurilor la terenuri şi în sectorul de construcţii, firmele de profil fiind mai interesate de astfel de proiecte ca urmare a scăderii volumului lucrărilor, în opinia lui Radu.
El se mai aşteaptă ca şi relaţia dintre retaileri şi furnizori să se îmbunătăţească, pentru că ambele părţi sunt interesate să îşi continue activitatea economică într-o perioadă dificilă.
Referitor la efectele negative ale incertitudinilor din economie, Radu precizează că Rewe înregistrează pierderi din cursul de schimb la produsele pe care le importă, din cauza fluctuaţiilor de curs într-un timp foarte scurt. Totodată, finanţările primite de la compania-mamă pentru extindere trebuie reevaluate ca urmare a acestei situaţii.
Potrivit lui Radu, temperarea consumului nu va afecta extinderea reţelelor de retail, segmentul magazinelor de discount urmând să înregistreze cea mai accelerată creştere.
"Va exista o uşoară translaţie a clienţilor de la hipermarketuri la magazinele de discount", a mai spus Radu.
Rewe România deţine 72 de magazine Penny Market şi două centre logistice, investiţiile realizate de companie până în prezent ridicându-se la 130 de milioane de euro.