Marile bănci adaptează la Cipru planurile pregătite anul trecut pentru ieşirea Greciei din zona euro

Marile grupuri bancare se pregătesc pentru posibila ieşire a Ciprului din zona euro, după agravarea crizei din această ţară, iar în multe cazuri pregătirile vizează adaptarea planurilor de urgenţă făcute anul trecut, când Grecia era aproape de a renunţa la euro.

Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului Marile bănci adaptează la Cipru planurile pregătite anul trecut pentru ieşirea Greciei din zona euro

Marile bănci adaptează la Cipru planurile pregătite anul trecut pentru ieşirea Greciei din zona euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După ce au făcut simulări şi pregătiri în 2011 şi anul trecut pentru o întoarcere a Greciei la drahmă, traderii şi bancherii afirmă că sunt gata să treacă rapid la tranzacţii cu o nouă versiune a lirei cipriote, în circulaţie înainte de trecerea la euro, potrivit Wall Street Journal.

Pregătirile includ de la software nou pentru derularea tranzacţiilor la managementul riscului pentru cursurile de schimb volatile. Cipru a intrat în zona euro în 2008.

"Analizăm consecinţele unor diferite scenarii în zona euro de cel puţin 18 luni", a afirmat John Gibbons, şef al serviciilor de trezorerie la J.P. Morgan Chase.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că va opri accesul băncilor cipriote la lichidităţi de urgenţă luni, în lipsa unui acord cu UE şi FMI, care să asigure solvabilitatea instituţiilor de credit.

Liderii ciprioţi negociază cu reprezentanţii Comisiei Europene, FMI şi BCE înaintea unei reuniuni a Eurogroup duminică seara, unde ar trebui discutat un nou plan propus de Cipru.

Parlamentul de la Nicosia a respins marţi condiţiile dintr-un acord încheiat la sfârşitul săptămânii trecute de liderii zonei euro pentru acordarea de împrumuturi externe Ciprului. Ţările euro au cerut ca Cipru să-şi asigure 5,8 miliarde de euro din taxarea fondurilor din bănciel locale, înainte de a primi împruimuturi de 10 miliarde de euro.

"Un eşec de a ajunge la un acord ar putea cauza o prăbuşire a sistemului financiar al Ciprului, cu toate consecinţele grave pe care le-ar implica, inclusiv o posibilă ieşire din zona euro", a declarat Beat Siegenthaler, analist pentru curs de schimb la grupul elveţian UBS.

Băncile nu au însă o serie de informaţii cheie legate de modul în care se va desfăşura o ieşire a ţării din uniunea monetară, precum moneda pe care o va folosi populaţia sau cea care va fi folosită pentru plata datoriilor vechi. Orice nouă monedă va fi extrem de volatilă în primele zile de tranzacţionare, avertizează analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici