- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marile bănci de investiţii au profitat de criza Greciei
Marile bănci de investiţii, în special din Statele Unite, şi unele fonduri de hedging au avut cel mai mult de câştigat de pe urma crizei datoriilor din Grecia, în timp ce majoritatea instituţiilor financiare europene, euro şi BCE au avut de suferit, potrivit analiştilor citaţi de AFP.
New York Stock Exchange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Câştigătorii sunt cei care au cumpărat asigurări pentru defaultul datoriilor greceşti şi au reuşit să le revândă înainte de intervenţia Uniunii Europene", a declarat George Volohin, analist la compania Meeschaert Asset Management din New York.
Între băncile care au profitat de problemele Greciei se numără Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank, alături de fonduri de hedging precum fondul Paulson.
Au câştigat "mai multe sute de milioane de dolari între 3-7 mai, perioadă în care valoarea obligaţiunilor elene s-a prăbuşit", a explicat Antoine Halm, manager de fonduri la Louis Capital Markets din Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Aceşti mari investitori au început speculaţiile cu datorii greceşti la începutul lunii aprilie şi au cumpărat masiv CDS-uri (credit default swaps - asigurări ale datoriilor) pe care le-au revândut în mare parte băncilor europene care au vrut să îşi acopere riscurile, au arătat analiştii.
În perioada de incertitudini, dolarul s-a apreciat, profitând de lichidarea poziţiilor în euro, şi s-a apropiat astfel de paritatea cu moneda europeană, a spus Halm.
"Dolarul a recuperat din pierderile înregistrate în ultimii ani. Rămâne moneda de referinţă în care sunt constituite majoritatea rezervelor", a arătat Volohin.
Euro s-a menţinut, miercuri, în jurul valorii de 1,2674 dolari pe unitate.
Preţul aurului a urcat continuu în ultimele zile, metalul preţios fiind tranzacţionat la un nivel record de peste 1.300 de dolari pe uncie.
Titlurile emise de Trezoreria americană au beneficiat de aversiunea investitorilor pentru plasamentele riscante şi atrag interesul Chinei şi al fondurilor suverane de investiţii din Orientul Mijlociu", a mai spus Volohin.
Principalii perdanţi sunt reprezentaţi de băncile europene, care au fost cele mai expuse la datoriile Greciei, până la decizia UE privind planul de susţinere financiară.
Expunerea băncilor franceze şi germane faţă de Grecia se ridică la 50, respectiv 30 de miliarde de euro.
Pierderile lor au fost totuşi limitate, dobânzile împrumuturilor greceşti au scăzut deja, iar BCE a început să cumpere obligaţiuni ale ţărilor vulnerabile din zona euro.
"Perdanţii sunt toţi traderii şi fondurile de hedging, din întreaga lume, care au investit în acţiuni care s-au depreciat în această criză", a conchis Halm.
În perioada 3-7 mai, euro a pierdut 7% din valoare faţă de dolar iar tendinţa negativă pare să continue.
"Euro a avut de pierdut în această criză, nu mai este o alternativă credibilă faţă de dolar", consideră Volohin.
În privinţa Băncii Centrale Europene (BCE), decizia de achiziţie a obligaţiunilor suverane a afectat reputaţia instituţiei, consideră unii analişti.
BCE se află, în prezent, în poziţia de a finanţa datoriile publice din Grecia, Portugalia sau Spania.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO