- Home
- Economic
- VIENA, (06.08.2014, 19:10)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marile bănci din Rusia ar putea să nu mai aibă acces la împrumuturi de la BCE
Marile bănci din Rusia cu operaţiuni în Europa ar putea să suporte limitarea finanţării sau chiar excluderea de la împrumuturile acordate de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care instituţia analizează efectul sancţiunilor UE împotriva autorităţilor de la Moscova asupra activităţilor sale.
Urmărește
167 afișări
Marile bănci din Rusia ar putea să nu mai aibă acces la împrumuturi de la BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Băncile din zona euro se folosesc de finanţarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichidităţi şi au depins aproape în totalitate de banca centrală atunci când pieţele interbancare s-au blocat, în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, când încrederea dintre bănci s-a evaporat, relatează Reuters.
Accesul la operaţiunile de refinanţare ale băncii centrale este esenţială pentru bănci, în special când unele dintre acestea nu sunt dispuse să împrumute alte bănci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Decizia BCE va fi esenţială pentru băncile ruse sancţionate, care desfăşoară operaţiuni în Europa.
"Intenţia este clară. Subsidiarele din UE nu trebuie să fie afectate. Aceasta este o încălcare a reglementărilor şi nu aud mulţi care să spună altceva. Vom vedea dacă BCE va merge mai departe", a declarat o sursă apropiată situaţiei.
Între băncile aflate în discuţie sunt diviziile austriece ale celor mai mari două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atât de importante încă a decis să le treacă sub supravegherea sa directă, atunci când va prelua rolul de autoritate de reglementare a băncilor din zona euro, în noiembrie.
Sberbank este condusă de German Gref, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, iart VTB este bancă majoritar de stat.
Divizia austriacă a VTB Bank a refuzat să comenteze informaţia.
Potrivit unui comunicat al VTB Bank, subsidiarele sale din Austria, Germania şi Franţa nu sunt ţinte ale sancţiunilor, iar operaţiunile acestora nu sunt afectate.
BCE ar putea decide să blocheze tranzacţiile dintre subsidiarele din zona euro ale băncilor ruse şi sistemul euro, să introducă limite asupra finanţărilor care pot fi obţinute de acestea, sau să lase lucrurile aşa cum sunt şi să monitorizeze fluxurile de capital, pentru a se asigura că fondurile nu sunt transferate la companiile mamă din Rusia.
"BCE va lua măsurile necesare pentru a preveni ocolirea măsurilor restrictive europene, în cadrul operaţiunilor de politică monetară", a declarat un purtător de cuvânt al BCE.
Rusia este al nouălea mare partener comercial al Austriei. Poziţionată la marginea cortinei de fier care a divizat Europa până în 1989, Austria a fost o poartă de intrare în blocul răsăritean şi a devenit o platformă de afaceri cu fostele ţări comuniste.
Chiar dacă este în mare parte o problemă juridică pentru BCE, situaţia arată cât de dificil a devenit pentru banca centrală să ţină pasul cu politica, având în vedere complexitatea legăturilor financiare, într-o perioadă în care îşi asumă mai multe responsabilităţi pentru a readuce Europa la creştere.
Problema urmează să fie discutată oficial joi, în timpul şedinţei de politică monetară a BCE, dar nu este clar dacă va fi luată o decizie, potrivit mai multor persoane apropiate situaţiei.
Problema principală este însuşi textul juridic al sancţiunilor UE împotriva Rusiei, impuse din cauza rolului avut de această ţară în criza ucraineană.
Sancţiunile stipulează, între altele, că ţările UE şi companiile nu mai pot cumpăra sau vinde obligaţiuni, acţiuni sau alte instrumente financiare, cu scadenţa mai mare de 90 de zile, emise de marile bănci de stat din Rusia, sau cele care acţionează în numele acestora.
BCE trebuie să respecte sancţiunile, dar textul nu clarifică ce tranzacţii sunt restricţionate, iar experţii băncii centrale trebuie să clarifice situaţia.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46