- Home
- Economic
- MOSCOVA, (01.08.2014, 19:34)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marile bănci din Rusia critică includerea lor pe lista sancţiunilor UE
Principalele bănci din Rusia critică includerea loc pe lista noilor sancţiuni impuse Rusiei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, susţinând că blocarea accesului său la piaţa europeană de capital nu va avea vreo contribuţie la rezolvarea crizei.
Urmărește
474 afișări
Marile bănci din Rusia critică includerea lor pe lista sancţiunilor UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Statele Unite şi Uniunea Europeană acuză că rebelii din Ucraina au doborât un avion malaezian în estul Ucrainei, pe 17 iulie, cu armament furnizat de Rusia, relatează Financial Times.
Includerea Sberbank, care domină piaţa creditelor de retail şi pentru companii din Rusia, conferă sancţiunilor UE potenţialul de a afecta economia Rusiei mai mult decât cele mai recente măsuri punitive anunţate săptămâna trecută de Statele Unite.
"Adăugarea Sberbank, care nu are nicio legătură cu evenimentele geopolitice, pe lista sancţiunilor subminează fundamentele sistemului financiar şi nu contribuie la atenuarea crizei europene provocate de situaţia din Ucraina", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare, care reia punctul de vedere exprimat anterior de guvernul rus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
VTB, a doua mare bancă din Rusia, a criticat la rândul ei sancţiunile.
"Astfel de sancţiuni contravin valorilor democratice ale Europei, arătând că sunt împotriva intereselor proprii, pentru a se supune colegilor de peste ocean", potrivit unui comunicat VTB.
UE a confirmat joi noapte că Sberbank şi VTB, ca şi Gazprombank, Vneşeconombank şi Rosselhozbank nu vor mai putea, începând de vineri, să contracteze împrumuturi cu scadenţe mai mari de 90 de zile.
Indicele Micex a scăzut vineri cu circa 0,6%. Acţiunile Sberbank au scăzut cu 1,3%, iar VTB cu 2%.
Băncile occidentale şi-au redus expunerea la piaţa din Rusia înainte de decvizia Uniunii Europene din această săptămână de a impune sancţiuni mai stricte acestei ţări.
Royal Bank of Scotland a anunţat vineri că a adoptat restricţii suplimentare privind creditarea unor noi afaceri şi a redus ratingul Rusiei. Expunerea băncii la piaţa rusă a scăzut în primele şase luni ale anului cu 100 de milioane de lire sterline, la 1,8 miliarde de lire.
Societe Generale, care operează a doua mare reţea străină de retail bancar din Rusia, se va abţine de la noi afaceri cu clienţii ruşi. Banca franceză are o expunere de circa 5 miliarde de euro în Rusia, echivalentă cu 3% din bilaţul său contabil.
O altă bancă franceză, Natixis, va suspenda unele din activităţile din Rusia.
Bank of America a anunţat că şi-a redus expunerea netă la Rusia cu peste 40%, la 3,94 miliarde de dolari, în trimestrul al doilea.
Deutsche Bank a început să urmărească foarte atent expunerea din Rusia, dar nu şi-a restrâns activităţile în această ţară.
"Este o ţară mare, sofisticată, nu poate fi izolată şi coordonată aşa de uşor în afara restului lumii", a declarat o sursă.
Banca germană a precizat că expunerea sa la entităţi din Rusia a crescut cu 300 de milioane de euro, la 6,1 miliarde de euro, în primele şase luni ale anului, dar este redusă faţă de expunerea sa pe piaţa globală a creditelor, de 1.000 de miliarde de euro.
Raiffeisen, care operează cea mai mare reţea străină de retail bancar din Rusia, a anunţat în luna mai că expunerea brută la această ţară este de 19,7 miliarde de euro şi anticipează că sancţiunile vor avea un impact limitat asupra activităţii băncii austriece pe această piaţă.
Banca austriacă nu intenţionează să se retragă din Rusia, care a generat anul trecut cel mai mare profit faţă de restul pieţelor unde este prezentă. Directorul general Karl Sevelda a declarat însă că Raiffeisen va fi mai precaută în privinţa contractării unor noi afaceri în Rusia.
Analiştii consideră că excluderea parţială a celor mai mari trei bănci din Rusia de pe piaţa europeană de capital, una dintre cele mai importante surse de finanţare pentru acestea, va avea un impact puternic asupra economiei ruse, pe termen lung, dar este improbabil să declanşeze o criză.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe