- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marile companii de audit, investigate în Marea Britanie pentru practici antitrust
Autorităţile britanice din domeniul concurenţei vor investiga cele mai mari patru companii de audit din lume, după ce au descoperit dovezi privind practici antitrust ale acestora, relatează Reuters.
Companiile verificate, KPMG, Ernst&Young, Deloitte şi PricewaterhouseCoopers, verifică datele financiare ale celor mai mari companii la nivel mondial.
Biroul pentru practici corecte (Office for Fair Trading-OFT) consideră că aceste firmede audit, supranumite "Big Four", împiedică accesul la clienţi al firmelor concurente, în timp ce companiile au dificultăţi în schimbarea auditorilor.
În unele cazuri, băncile acordă credite companiilor doar dacă au fost verificate de unul dintre membrii "Big Four".
Ancheta lansată de OFT se adaugă criticilor aduse de unii oficiali firmelor de audit, potrivit cărora au declarat unele bănci "sănătoase", chiar înainte ca aceastea să aibă nevoie să fie salvate de la faliment.
Autorităţile sunt îngrijorate pe de altă parte că pieţele ar putea fi destabilizate dacă una dintre cele patru cfirmeva da faliment, aşa cum s-a întâmplat în 2002 cu firma Arthur Andersen. În urma acelui faliment, numărul marilor firme de audit a scăzut de la cinci la patru.
Comisia Europeană urmează să publice în acest an un proiect de lege pentru creşterea concurenţei în sectorul de profil.
Criticii susţin că eforturile de deschidere a acestui sector au dat greş în trecut, fiind necesare măsuri la nivel mondial.
În 2010, cele patru firme de profil au auditat 99 dintre companiile membre ale indicelui londonez FTSE 100. Companiile respective şi-au schimbat firma de audit o dată la 48 de ani, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat în martie, care a cerut investigarea sectorului.
OFT a anunţat că vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii firmelor de audit în mai sau iunie, pentru a stabili dacă sunt posibile reforme, înainte de a decide dacă problema trebuie transferată Comisiei pentru Concurenţă.
Londra şi New York sunt cele mai importante centre de audit din lume, iar schimbările nu vor fi eficiente dacă nu vor fi transatlantice.
KPMG consideră că măsurile trebuie să aibă loc la nivelul pieţei şi nu al reglementărilor, în timp ce Ernst&Young susţine, printre alte măsuri, crearea unei pieţe unice a serviciilor de audit în Europa.
PwC va lua parte în mod activ la întâlnirile care vor avea loc cu autorităţile, în timp ce Deloitte va susţine măsurile de îmbunătăţire a concurenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.