Marile întrebări la Bechtel: cum să pierzi un contract clasificat pe care ar trebui să-l păzească SRI şi cum să anulezi un contract pe care nu-l ai

Declaraţia ministrului marilor proiecte de infrastructură, Dan Şova, potrivit căreia originalul contractului iniţial cu americanii de la Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania „nu s-a găsit“, ridică semne de întrebare care pun în încurcătura toată administraţia română.

Urmărește
1317 afișări
Imaginea articolului Marile întrebări la Bechtel: cum să pierzi un contract clasificat pe care ar trebui să-l păzească SRI şi cum să anulezi un contract pe care nu-l ai

Marile întrebări la Bechtel: cum să pierzi un contract clasificat pe care ar trebui să-l păzească SRI şi cum să anulezi un contract pe care nu-l ai

Contractul cu Bechtel, prin care statul român a plătit 1,4 mld. euro pentru doar 52 de kilometri de autostrăzi, este considerat cel mai păgubos acord încheiat de România după Revoluţie, iar autorităţile au anunţat că îl vor desecretiza odată cu rezilierea acestuia, lucru care s-a întâmplat la finalul lunii mai. Ce a desecretizat până la urmă statul român şi, mai important, cum a putut statul să rezilieze în mai un contract care nu mai poate fi găsit în iulie?

ZF adresează o serie de întrebări la care statul român ar trebui să ofere răspunsuri, pentru a lămuri situaţia acordurilor în­cheiate cu Bechtel.

 1) Ce contract a reziliat CNADNR dacă nu a avut la dispoziţie acordul iniţial încheiat cu americanii de la Bechtel?

Chiar dacă de-a lungul timpului contractul iniţial cu Bechtel a fost modificat prin diferite acorduri, reziliarea sau încetarea produsă anul acesta nu se putea face altfel decât pe baza contractului iniţial, chiar dacă acesta era în original sau o simplă copie, conformă cu originalul. „Rezilierea sau încetarea contractului cu Bechtel se putea face pe copii ale contractului original, nu neapărat pe original. Indiferent de acordurile ulterioare de modificare, acestea fac referire la clauze din contractul iniţial la care trebuie să te uiţi în momentul rezilierii. Întrebarea e cum a dispărut un contract secret, care ar trebui să se ţină sub supravegherea ofiţerilor SRI până la urmă. Este aberant şi complet ciudat“, spun surse din piaţa de avocatură. Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) nu au răspuns până la închiderea ediţiei la întrebarea ZF dacă documentele ar fi trebuit să fie puse sub paza ofiţerilor săi.

2) De ce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), aflat în coordonarea ministrului Dan Şova, a anunţat că a fost publicat şi desecretizat „contractul cu Bechtel“, dacă acum nu poate fi găsit?

DPIIS a arătat săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă, că a publicat pe site-ul propriu „contractul cu Bechtel International“ şi documentele declasificate referitoare la „contractul dintre statul român şi Bechtel International“.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici