Mario Draghi va fi următorul preşedinte al BCE

Liderii din Uniunea Europeană (UE) l-au numit vineri pe Mario Draghi ca succesor al lui Jean-Claude Trichet la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), iar Bini Smaghi, un alt reprezentat italian în Consiliul instituţiei, a acceptat să se retragă pentru a simplifica tranziţia.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Mario Draghi va fi următorul preşedinte al BCE

Mario Draghi va fi următorul preşedinte al BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui document provizoriu care cuprinde concluziile summit-ului UE de joi şi vineri de la Bruxelles, liderii UE "l-au desemnat pe Mario Draghi drept preşedinte al BCE de la 1 noiembrie 2011 până la 31 octombrie 2019".

Draghi, economist şi bancher în vârstă de 63 de ani, îl va înlocui pe francezul Trichet după opt ani de mandat.

Mai mulţi politicieni francezi s-au arătat îngrijoraţi în ultimele săptămâni cu privire la numirea lui Draghi, deoarece ar fi condus la prezenţa a doi oficiali italieni în Consiliul Executiv al BCE, Franţa rămânând fără reprezentant în acest for.

Lorenzo Bini Smaghi, celălalt italian din board-ul instituţiei, mai are doi ani de mandat, dar surse apropiate situaţiei afirmă că el a renunţat deja la post în favoarea unui candidat francez, pentru a simplifica tranziţia lui Draghi la preşedinţia BCE.

Premierul italian Silvio Berlusconi i-a promis în aprilie preşedintelui francez Nicolas Sarkozy că Italia va ceda scaunul lui Bini Smaghi în favoarea unui candidat francez, dacă Franţa îl va susţine pe Draghi ca preşedinte BCE. La acea dată însă Bini Smaghi afirma că nu are intenţia să se retragă din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Surse apropiate discuţiilor au declarat vineri pentru Reuters că Bini Smaghi le-a dat asigurări, la summit, preşedintelui Consiliului UE Herman Van Rompuy şi lui Sarkozy că va renunţa la scaun în următoarele săptămâni.

Bini Smaghi ar putea fi desemnat guvernator al băncii centrale a Italiei.

Draghi, economist şi bancher reputat, a obţinut în ultimele luni susţinere largă în UE pentru ocuparea poziţiei de preşedinte al BCE, însă în primele etape ale procesului de desemnare au existat temeri legate de naţionalitatea sa şi de perioada în care a lucrat la banca americană de investiţii Goldman Sachs.

Draghi a afirmat, în faţa comitetului pentru finanţe din Parlamentul European, că rolul său la Goldman Sachs, unde a lucrat din 2002 până în 2005, nu a inclus tranzacţionarea de instrumente financiare, ci a implicat mai degrabă răspunderi de consiliere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici