Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE), în urmă cu trei săptămâni, o nouă scrisoare privind taxa de poluare auto, în care a fost prezentată o formulă de calcul corelată cu emisiile de carbon.
Executivul a propus ca taxa auto să fie calculată diferenţiat, în funcţie de emisiile CO2 pentru maşinile Euro 4, iar pentru celelalte autovehicule să fie aplicată actuala formulă – conform normei de poluare, dată de emisiile de noxe şi cilindree -, însă cu o creştere sensibilă a sumelor faţă de proiectul lansat în dezbatere în luna ianuarie.
Propunerea de taxare pe baza emisiilor de CO2 la autovehiculele Euro 4 s-a bazat pe faptul că acestea sunt singurele maşini care au înscrise în documentele de identificare emisiile de dioxid de carbon exprimate în grame pe kilometru.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Comisiei Europene au negociat în ultimele două săptămâni asupra acestei formule, iar experţii europeni au cerut ca taxa să fie calculată în funcţie de emisiile de CO2 şi pentru maşinile Euro 3. Solicitarea Comisiei ridică o serie de probleme autorităţilor deoarece nu pentru toate autovehiculele de tip Euro 3 este inclus în cartea tehnică nivelul emisiilor de dioxid de carbon, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Guvernul încearcă acum să clarifice din punct de vedere tehnic soluţia prin care taxa pentru maşinile Euro 3, fără nivelul emisiilor de CO2 inclus în cartea tehnică, să fie totuşi calculată pe baza acestor emisii. Ordonanţa este definitivată, dar se lucrează încă la ultimele modificări ale anexei", au afirmat sursele citate.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care îi cere să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români.