Martin Harris: România are nevoie de stabilitate politică şi economică pentru creşterea economică

România are nevoie de stabilitate politică şi economică pentru a avea creştere economică, iar continuarea programului cu FMI şi cel de reformă poate reprezenta o bază importantă pentru investitori, afirmă ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului Martin Harris: România are nevoie de stabilitate politică şi economică pentru creşterea economică

Martin Harris: România are nevoie de stabilitate politică şi economică pentru creşterea economică (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Aici, în România, sectoare importante sunt cel energetic, agricol şi domeniul de soft, care reprezintă un potenţial foarte important pentru creşterea economică în întreaga Europă. Şi dacă avem dificultate în economia Europei în general, eu sunt convins că România şi alte economii din Europa de Est pot juca şi trebuie să joace un rol important pentru dezvoltarea economică în general. Cred că estul Europei este cheia pentru creşterea şi dezvoltarea economiei Europei în ansamblu. Bineînţeles, pentru aceasta trebuie şi stabilitate politică şi economică. Sunt convins că programul FMI este o bază esenţială pentru creşterea economică în România. Cred că este corect şi important ca România să continue să urmeze programul cu FMI şi programul de reformă care este inclus în acest program, pentru că aceasta ar fi o bază importantă pentru orice investitor şi pentru investitorii din City of London", a afirmat Harris, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de miercuri.

El spune că România are un potenţial ridicat de creştere economică în general.

"Observ că Europa de Est este o zonă de economie emergentă în piaţă unică, deci nu este necesar pentru investitorii britanici şi alţi investitori europeni să meargă în China sau Brazilia pentru a descoperi o piaţă emergentă, o economie emergentă, pentru că aici în Europa de Est avem o zonă cu potenţial foarte important pentru Europa", a adăugat ambasadorul.

Totodată, Mark Boleat, preşedintele Comitetului pentru Politici şi Resurse al City of London, cel mai mare centru financiar din lume, susţine că România trebuie să prezinte investitorilor străini oportunităţile de investiţii.

"Fiecare ţară trebuie să convingă investitorii internaţionali că este un loc pentru investiţii (...) Vedem multe ţări care vin la Londra pentru a se vinde, spunând: «Acesta este tipul de economie pe care o dezvoltăm, uitaţi-vă la dovezi, acestea sunt afacerile pe care le atragem». Dacă oamenii ştiu că asta există, atunci primiţi banii. Pe de altă parte, sunt alţii care afirmă: «Am încercat asta şi nu a mers, sau că este o problemă cu asta». Şi asta contează. Deci, România trebuie să se vândă, şi aţi făcut treabă bună vânzându-vă mie, însă eu nu sunt singura persoană care contează", a afirmat el.

Acesta a adăugat că investitorii din City of London pot susţine dezvoltarea economică a României.

"Am fost foarte plăcut surprins de România. Nu este o ţară despre care să ştim foarte multe pe cât am dori. Când am venit mi s-a părut o ţară mult mai dezvoltată, mai vibrantă şi incitantă decât aş fi crezut înainte să vin aici. Sunt foarte impresionat. În mod clar aveţi probleme economice, nu sunteţi singurii, şi alte ţări din Europa au probleme similare. Dar, în mod clar este potenţial aici şi sunt multe instituţii în Londra, nu doar bănci, ci şi alte tipuri de instituţii care cred că au un rol de jucat în deschiderea şi dezvoltarea economiei României. Am vrea pe termen lung să vedem instituţii româneşti în City of London, ştim că avem mulţi români în City of London şi ne-am întâlnit cu ei în timpul afacerilor noastre", a spus Boleat.

Printre domeniile de interes se regăsesc finanţarea, dar şi consilierea şi ajutarea oricărei forme de investiţii, potrivit preşedintelui Comitetului pentru Politici şi Resurse al City of London.

"Este nevoie aici, la fel ca în multe alte ţări din Europa şi în Marea Britanie pentru investiţii substanţiale în infrastructură şi sunt multe insitituţii care pot lua parte (...) Nu aş spune că este o listă (a domeniilor de interes - n.r.), dar ştiţi unde sunt oportunităţile aici din punct de vedere al agriculturii, energie, m-aş fi gândit şi la turism. Oriunde este o piaţă în creştere veţi găsi oameni în City of London gata să îşi joace rolul (...) Dacă sunt proiecte bune, atunci banii vor veni", a explicat Boleat.

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a adăugat că pentru România este important să acceseze diferite forme de finanţare, precum pieţele de acţiuni, de obligaţiuni sau parteneriate private, unde ţara sa are "mai multă experienţă decât orice altă ţară din lume".

El spune că România şi Marea Britanie trebuie să fie preocupate de creşterea economică, de crearea de locuri de muncă şi ieşirea din recesiune, iar una dintre cele mai bune soluţii pentru crearea locurilor de muncă este comerţul.

"Fie că găseşti noi produse sau noi pieţe sau dezvolţi afaceri noi. Astfel, este foarte important să dezvolţi întreprinderi mai mici şi medii, să susţii inovaţia (...) Vedem bune oportunităţi pentru a dezvolta relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi România. Anul trecut, exporturile din Marea Britanie spre România au crescut cu peste 26% (...) şi, deasemenea, a fost o creştere a exporturilor României către Marea Britanie", a conchis Harris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici