- Home
- Economic
- BERLIN, (17.07.2012, 14:39)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maşina de export germană câştigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro
Maşina de export a cancelarului Angela Merkel generează venituri mult mai mari decât contribuţia statului german la lupta împotriva crizei din zona euro, întrucât deprecierea euro creşte avantajul competitiv al ţării.
Urmărește
2218 afișări
Maşina de export germană câştigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Exportatorii germani se bucură de un avantaj anual de 100 de miliarde de euro în contextul instabilităţii, afirmă Nathan Sheets, economist şef pentru divizia internaţională a Citigroup, potrivit Bloomberg.
Adică de peste 10 ori mai mult faţă de contribuţia de 8,7 miliarde de euro a Germaniei în acest an la fondul de urgenţă aflat în proces de înfiinţare (European Stability Mechanism).
Cifra foarte ridicată evidenţiază beneficiile înregistrate de Germania de pe urma strategiei cu accent pe austeritate a cancelarului Merkel. Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din întreaga lume şi cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligaţiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
"Le pasă? Nu cred. Este o lume în care fiecare înghite pe cine poate. Este o problemă de a consolida digurile şi de a face ce putem pentru noi", a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra într-un interviu telefonic privind liderii germani.
Randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani au devenit negative pentru prima dată în iunie, astfel că investitorii au plătit pentru a-şi păstra banii la statul german.
Câştigurile de competititvitate înseamnă că Germania are acum o monedă cu circa 20% mai slabă decât dacă ar fi existat marca germană, afirmă economistul Citigroup. Moneda mai slabă creşte surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, sau 100 miliarde de euro, afirmă el. Beneficiul generat de moneda depreciată ar putea creşte aproape de 30%, ca urmare a intrărilor de capital care caută plasamente sigure.
Euro a atins săptămâna trecută minimul a doi ani, oferind un nou sprijin unei ţări în care costurile cu forţa de muncă au crescut în trecut mai lent decât în ţările vecine.
"Euro mult mai slab este cu siguranţă un ajutor pentru exporturile germane şi a consolidat rezistenţa economiei", a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.
Economistul Berenberg Bank estimează că circa 60% din exporturile Germaniei sunt livrate în afara zonei euro, comparativ cu circa 50% în cazul Franţei şi 42% în cel al Spaniei, potrivit datelor pe 2010. De la introducerea euro la tranzacţionare în 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Franţei şi Italiei au avansat cu 40%, în timp ce pentru Grecia doar cu 30%.
Analişti ai Bank of America Merrill Lynch au calculat că Germania ar avea de pierdut mai mult decât oricare alt stat euro dacă ar părăsi uniunea monetară. Moneda germană s-ar aprecia cu 14% imediat şi ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, sau 185 miliarde de euro.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:03
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
astăzi, 08:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Întâlnire Zelenski-Rutte la Bruxelles: agenda discuţiilor / Una dintre cele mai mari uzine chimice din Rusia ar fi fost atacată în regiunea Rostov