Ciocnirea China-UE are loc şi pe piaţa europeană de automobile. După anunţul din 13 septembrie 2023 al preşedintei Ursula Von Der Leyen, Comisia Europeană trece de la cuvinte la fapte odată cu declanşarea anchetei asupra grupurilor auto Byd, Geely şi Saic.
Vestea a fost transmisă de Reuters, informată din surse anonime despre recenta misiune a inspectorilor UE în China pentru a investiga ipoteza concurenţei neloiale generată de subvenţiile de stat.
Ancheta va dura 13 luni, la finalul cărora, Comisia va evalua introducerea oricăror taxe vamale suplimentare faţă de taxa de 10% deja în vigoare. Intervievate părţile de agenţia de presă britanică, nicio declaraţie nu a fost făcută nici de UE, nici de producătorii chinezi, cu excepţia unei note sosite de la BYD din octombrie 2023, în care se afirmă că respectă toate principiile concurenţei.
În momentul de faţă, nu există verificări asupra mărcilor occidentale care produc unele modele destinate Europei în China, precum Tesla, BMW şi Renault.
Discursul susţinut de preşedintele Von der Leyen în septembrie anul trecut a stârnit uimire în Europa şi furie în China: „Europa este deschisă concurenţei. Trebuie să ne apărăm de practici neloiale. Aceste practici ne distorsionează piaţa şi, pentru că nu o acceptăm din interior, nu o acceptăm nici din exterior”.
Reacţia Beijingului a fost imediată prin Ministerul Comerţului, care a răspuns vorbind despre un „act protecţionist pur care va întrerupe şi distorsiona serios lanţul mondial al industriei auto şi va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE”.
Prognozele analiştilor indică faptul că maşinile chinezeşti vor atinge o cotă de 15% din piaţa europeană până în 2025, datorită preţurilor care sunt în general cu 20% mai avantajoase decât modelele produse pe Bătrânul Continent.
Posibila introducere de taxe suplimentare ar putea încetini creşterea, dar cu preţul unei probabile represalii economice a Chinei.