- Home
- Economic
- (10.06.2023, 20:35)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maşinile termice, condamnate pentru viitor: benzina ar putea costa în Europa 2,28 de euro pe litru
O directivă europeană aprobată în mai anul trecut prevede că din 2027 producătorii de petrol vor plăti în funcţie de CO2 emis, iar acest lucru ar duce la transferarea costurilor suplimentare asupra preţului combustibilului la pompă.
Urmărește
21610 afișări
Benzina ar putea costa în Europa 2,28 de euro pe litru
Maşinile termice vechi şi noi au în faţă un viitor sumbru, scrie publicaţia italiană „La Gazzetta dello Sport”. Totul se învârte în jurul viitoarei legislaţii Euro 7 şi despre costurile mai mari pe care aceasta le aduce.
Noua directivă europeană 2023/959 a Parlamentului şi a Consiliului din 10 mai 2023 introduce o reformă profundă a ETS (Emission Trading System) care reglementează comercializarea certificatelor de emisii de CO2, piaţă care din 2005 a permis companiilor din anumite sectoare industriale să obţină permisiunea de a polua.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Noua directivă se extinde, dar mai presus de toate prevede crearea unei noi pieţe de emisii pentru încălzirea casnică şi transportul rutier. În esenţă, companiile petroliere vor trebui să plătească pentru CO2 emis în fabricarea carburanţilor, dar costul suplimentar se va reflecta inevitabil în preţul final al benzinei şi al motorinei. Sistemul va intra în vigoare din 2027, cu prognoze alarmante, scriu italienii.
Estimări sumbre pentru anii viitori
Noua directivă UE 2023/959 afectează consumul în masă de combustibili. Instituţiile europene îşi propun să limiteze noul preţ al cotelor de CO2 la maximum 45 de euro pe tonă, ceea ce ar echivala cu 10 cenţi de cost suplimentar pe litru de benzină, 12 cenţi pe litru de motorină. Privind evoluţia preţurilor pe actuala piaţă ETS, concluziile sunt descurajatoare.
La licitaţiile europene, preţul a crescut de la 8,34 euro în ianuarie 2018 la media de 86,17 euro aşteptată pentru 2023 şi 96,19 euro pentru 2024, potrivit unei analize efectuate de agenţia Reuters, în timp ce prognoza preţurilor medii în 2025 va urca la 104,84 euro/tonă.
O creştere exponenţială a cererii ar putea duce la un preţ pe tona de CO2 egal cu 200 de euro, sau 53 de cenţi pe litru de motorină şi 47 de cenţi pe litru de benzină. Aşadar, presupunând aplicarea acestei creşteri la preţurile medii actuale ale carburanţilor, benzina s-ar ridica la 2,288 euro pe litru, în timp ce motorina ar ajunge la 2,191 euro pe litru, fără taxe. În România, asta ar însemna peste 11 lei pe litru, un preţ exorbitant!
Potrivit unui studiu finanţat de ministerul german de cercetare, dacă ţările UE nu vor lua măsuri suplimentare de politică climatică, preţul ar putea ajunge chiar şi la 350 de euro pe tonă, pe termen mediu.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36