Prima pagină » Economic » Răspândirea COVID-19 în afara Chinei ar putea provoca o criză economică globală

Răspândirea COVID-19 în afara Chinei ar putea provoca o criză economică globală

Răspândirea COVID-19 în afara Chinei ar putea provoca o criză economică globală
Dorin Oancea
24 feb. 2020, 08:06, Economic

Acţiunile globale şi petrolul au înregistrat scăderi de preţuri luni, în timp ce aurul, activ de refugiu a crescut, pe fondul răspândirii coronavirusului în afara Chinei şi a perspectivei sumbre asupra creşterii mondiale, anunţă Reuters.

Coreea de Sud se află în alertă, numărul infecţiilor depăşind 700, iar numărul deceselor urcând la şapte. În Italia, oficialii au anunţat că o a treia persoană infectată a murit, în timp ce numărul cazurilor a sărit la peste 150 de la doar trei vineri. Iranul, care a anunţat primele infecţii săptămâna trecută, a confirmat 43 de cazuri şi opt decese.

Indicele bursier Nikkei a scăzut cu peste 2%, iar acţiunile futures EuroStoxx 50 au scăzut 1,5%, în timp ce pentru indicele londonez FTSE scăderea este de 1%.

Indicele de referinţă australian a scăzut cu 2,2%, în timp ce în Noua Zeelandă piaţa scade cu 1,3%.

Indicele KOSPI din Coreea de Sud s-a redus cu aproximativ 3%. Acţiunile chineze au deschispe minus, cu indicele CSI300 cu 0,6% mai mic.

Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel de la începutul lunii februarie. Pieţele japoneze sunt închise pentru o sărbătoare publică.

„Există o mulţime de veşti proaste pe coronavirus, cu numărul total de noi cazuri în creştere”, a scris economistul şef AMP, Shane Oliver, într-o notă.

Virusul a ucis 2.442 de oameni în China, care a raportat 76.936 de infecţii, frânând a doua economie a lumii. În acelaşi timp boala s-a răspândit în alte 28 de ţări şi teritorii.

Oxford Economics estimează că epidemia ar putea reduce spre zero creşterea economică mondială din prima jumătate a anului, în cazul în care ar deveni o pandemie globală.

Dolarul a scăzut luni pentru a doua sesiune consecutivă faţă de yen. Moneda americană a început să piardă teren vineri, după anunţurile ce arătau că afacerile americană au stagnat în februarie, semnalând o posibilă contracţie pentru prima dată din 2016. Sectorul manufacturier a înregistrat, de asemenea, cea mai scăzută valoare din august.

„SUA au avut o serie de date slabe, dar credem că acest lucru este o picătură din ceea ce urmează să apară, cu alte economii majore care ar putea să comunice cifre reduse”, spune Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.

Dolarul australian a scăzut cu 0,3%, la minimul ultimilor 11 ani.

Euro a mai scăzut puţin, la 1,0828 dolari.

Preţurile petrolului au scăzut, pe măsură ce investitorii s-au convins că epidemia a dus la scăderea cererii, în timp ce producătorii importanţi au părut că nu se grăbesc să reducă producţia. Ţiţeiul Brent a scăzut cu 3%, la 56,72 dolari barilul, iar petrolul american cu 2,7%, la 51,9 dolari/baril.

Aurul a crescut pe piaţa americană cu 1% la 1.665,1 dolari/uncie, iar preţul spot a urcat la maximul a şapte ani, la 1.678,58 dolari/unci, în cea mai mare creştere săptămânală din august anul trecut.