Măsuri propuse de furnizori pentru diminuarea facturilor la energie: Reducerea sau scutirea de la plata TVA

  • Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER propune, într-o scrisoare adresată autorităţilor, o serie de măsuri pentru reducerea facturilor la energie.
  • Una dintre măsuri presupune reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi gazelor.
Urmărește
1362 afișări
Imaginea articolului Măsuri propuse de furnizori pentru diminuarea facturilor la energie: Reducerea sau scutirea de la plata TVA

Măsuri propuse de furnizori pentru diminuarea facturilor la energie: Reducerea sau scutirea de la plata TVA

Alte propuneri pentru reducerea imediată a valorii facturilor sunt scutirea de la plata accizei sau acoperirea parţială a facturii de utilităţi prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.

Propunerile AFEER pentru diminuarea facturii consumatorilor în viitor sunt:

  • implementarea măsurilor de creştere a eficienţei energetice;
  • adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcţiei de noi capacităţi de producţie;
  • urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

Asistăm, în această perioadă, la o creştere importantă de preţuri, atât pe piaţa europeană, cât şi pe cea naţională. Pe lângă creşterea cererii de energie (electrică şi gaze naturale), determinată de reluarea activităţii economice la niveluri similare celor dinainte de perioada pandemică (situaţie care a dus creşterea economică în Uniunea Europeană, la fel ca şi în România), a intervenit şi majorarea preţurilor la care se tranzacţionează certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranziţia către surse nepoluante şi sustenabile de energie, ceea ce a condus la o creştere importantă a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale, arată asociaţia.

AFEER reiterează faptul că este deosebit de important ca această situaţie să fie corect explicată, în special publicului larg. Furnizorii nu sunt cauza creşterilor de preţuri, ci, dimpotrivă, ei sunt cei mai expuşi, fiind ultima verigă în faţa consumatorului. Furnizorii sunt şi cei ce încearcă să vină în sprijinul clienţilor, pentru a-i proteja cât mai mult posibil în faţa creşterilor de preţuri de pe piaţa angro de energie.

Perturbaţiile pieţei se regăsesc în majoritatea ţărilor europene, însă, în România, se adaugă efectul unei oferte sub nivelul cererii, ca urmare a deficitului de investiţii din ultimii ani în capacităţi noi de producţie de energie.

„De-a lungul timpului, au fost câteva cauze majore care au condus la o limitare extremă, chiar o stopare a investiţiilor în noi capacităţi de generare a energiei electrice, precum intervenţia statului, inclusiv prin reglementări primare şi secundare, care au condus la o distorsionare evidentă a pieţei, dar care au generat şi un nivel foarte scăzut de recuperare a eventualelor investiţii, ceea ce i-a determinat pe investitorii privaţi să-şi revizuiască planurile. Pe de altă parte, nici Guvernul, în calitate de proprietar al majorităţii producătorilor de energie şi a reţelei de transport, nu a fost capabil să acceseze fonduri europene nerambursabile prin Planul Naţional de Investiţii (PNI), program în care au rămas fonduri importante necheltuite, astfel că nu au apărut noi capacităţi de producere, iar reţeaua de transport a rămas cu o capacitate redusă în multe regiuni de interes pentru investiţii în generare. În plus, schimbările dese şi de substanţă ale legislaţiei au împiedicat, o dată în plus, investiţiile în domeniu”, a declarat Ion Lungu, preşedintele asociaţiei.

Şi în prezent există, în continuare, bariere în reluarea investiţiilor în sectorul energetic: întârzieri mari în transpunerea legislaţiei europene, schimbări legislative privind taxarea sau privind piaţa, întârzieri mari în implementarea noilor programe de finanţare din fonduri publice (precum Fondul de Modernizare), neclarităţi în interpretarea reglementărilor adoptate (precum cele referitoare la contractele bilaterale de lungă durată, deşi acestea sunt nu doar permise, ci încurajate de legislaţia europeană), neclarităţi privind viitorul resurselor de gaz din Marea Neagră (în condiţiile în care estimările sunt că, în 10 ani, România îşi epuizează rezervele de gaze naturale, iar importurile din acest an au crescut de aproape 3 ori faţă de 2020), neclarităţi între volumul total al capacităţilor instalate teoretic şi cel a capacităţilor cu adevărat funcţionale (ceea ce determină, implicit, blocarea unor avize tehnice de racordare - ATR din cauza unor unităţi nefuncţionale). De menţionat şi că multe proiecte de investiţii au soluţii de racordare cu întărirea obligatorie a reţelei, ceea ce implică majorarea semnificativă a costurilor pentru investitori, consecinţele ajungând până la stoparea investiţiilor. În plus, există şi o reticenţă a sectorului bancar în finanţarea proiectelor care nu au acoperite integral riscurile, la care se adaugă şi costuri de finanţare mai mari faţă de cele percepute în alte ţări europene.

Toate acestea au condus la un deficit de capacitate de generare a energiei, astfel încât România are probleme în a-şi asigura consumul din producţia internă, ceea ce a făcut ca, în ultimii ani, din exportator, să devină importator net de energie electrică.

În prezent, ne confruntăm cu o situaţie îngrijorătoare: oferta scăzută a producătorilor, alături de o creştere a cererii a făcut ca preţurile în România să fie printre cele mai mari din Europa, uneori chiar cele mai mari pe piaţa spot.

Creşterea generală a preţurilor pe piaţa angro de energie a afectat în special consumatorii, dar şi furnizorii, mulţi dintre aceştia aflându-se într-o situaţie financiară dificilă. Furnizorii sunt singura parte a sistemului energetic care are contact direct cu consumatorii. De aceea furnizorii sunt integratorii sistemului, cei ce colectează contravaloarea facturilor de la consumatori. Chiar şi în situaţia în care furnizorii nu încasează contravaloarea facturilor de la consumatori, ei oricum plătesc către celelalte verigi ale lanţului – producătorilor, operatorului de transport şi de sistem, operatorilor de distribuţie, bugetului de stat – sumele ce asigură funcţionarea sistemului şi a economiei. Practic, este o situaţie care pune furnizorii de energie în postura de a fi singurii care îşi asumă toate riscurile financiare pentru a asigura alimentarea cu energie a consumatorilor casnici şi industriali.

În aceste condiţii, membrii AFEER consideră că este stringentă construcţia de noi capacităţi de producţie, precum şi extinderea posibilităţilor de tranzacţionare. De aceea este nevoie de o legislaţie stabilă, predictibilă şi favorabilă investiţiilor, dar, pentru promovarea căreia, este necesară implicarea tuturor actorilor din piaţă. Situaţia în piaţa energiei este dificilă şi considerăm că este necesară o dezbatere mai largă, în care specialiştii să poată explica reprezentanţilor autorităţilor cât mai bine ce se întâmplă în piaţă, pentru a se lua măsuri optime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici