- Home
- Economic
- MOSCOVA, (28.01.2015, 14:38)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Măsurile anticriză ale Rusiei: Economii bugetare, ajutor pentru bănci şi creşterea pensiilor
Guvernul rus a dat publicităţii, miercuri, primele măsuri destinate atenuării efectelor crizei economice şi monetare, prevăzând economii bugetare, ajutor acordat sectoarelor bancar, al apărării şi agricol sau o revalorizare a pensiilor.
Urmărește
608 afișări
Economii bugetare, ajutor pentru bănci şi creşterea pensiilor, printre măsurile anticriză ale Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pus la punct în timp ce sancţiunile occidentale şi prăbuşirea preţului petrolului ar urma să plonjeze Rusia într-o recesiunea grea în acest an, planul include 60 de măsuri. Urmând să fie completat în primăvară, el îşi propune ca obiectiv "dezvoltarea economică şi stabilitatea socială" şi prevede o scădere a cheltuielilor bugetare de 5 la sută pe an timp de trei ani.
În plus, beneficiile sociale şi cheltuielile legate de apărare, care au căpătat o importanţă tot mai mare în ultimii ani la iniţiativa lui Vladimir Putin, vor fi scutite de aceste tăieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Fără a include planul de ajutor pentru bănci anunţat şi finanţat de la sfârşitul lui 2014 dar reluat de document, măsurile reprezintă 1.332 de miliarde de ruble (17,4 miliarde de euro), care vor fi suportate în parte de buget dar mai ales de fondurile în care a fost plasată în ultimii ani o parte a veniturilor din hidrocarburi.
Ele vizează "adaptarea la noi condiţii" şi protejarea companiilor şi cetăţenilor vulnerabili, a explicat în faţa senatorilor ministrul Finanţelor, Anton Siluanov. El a cifrat la 200 de miliarde de dolari costul pentru balanţa de plăţi a "şocurilor externe" - sancţiuni şi scăderi ale cursului petrolului - care prezintă "un caracter pe termen lung".
"Una dintre principalele noastre sarcini în prezent este de a nu delapida rezervele, soliditatea financiară pe care am asigurat-o în ultimii ani", a subliniat ministrul. "Obiectivul este de a nu cheltui într-un an" rezervele, care reprezintă în total 137 de miliarde de euro.
Din punct de vedere social, partea din pensii finanţată prin capitalizare va fi revalorizată la 1 februarie cu peste 11 la sută, nivelul inflanţiei din 2014, ceea ce va costa 188 de miliarde de ruble (2,5 miliarde de euro). Vor fi alocate fonduri pentru susţinerea pieţei muncii.
Pentru menţinerea finanţării economiei, în afară de planul de recapitalizare a sectorului bancar din fonduri publice de 1.000 de miliarde de ruble (13 miliarde de euro) anuţat deja, sunt prevăzute şi alte măsuri.
Printre acestea se numără alocarea băncilor a aproximativ 250 de miliarde de ruble (3,3 miliarde de euro) destinaţi infrastructurilor precum şi acordarea a 300 de miliarde de ruble (3,9 miliarde de euro) băncii pentru dezvoltare VEB pentru credite acordate actorilor economici.
Sectorul agricol va primi 50 de miliarde de ruble (650 de milioane de euro) ajutor suplimentar, în plus faţă de fondurile deja deblocate pentru a ajuta la compensarea embargoului decretat pentru produsele alimentare europene şi americane din cauza crizei ucrainene.
Printre celelalte măsuri, Guvernul prevede să ajute sectorul apărării să compenseze pierderile cauzate de scumpirea importurilor, subvenţii pentru unele credite sau subvenţionarea unor legături aeriene interne nerentabile.
Autorităţile au avertizat că dacă petrolul va rămâne la preţul actual, Produsul Intern Brut al Rusiei ar putea scădea cu 5 la sută în acest an, faţă de o creştere evaluată în jurul valorii de 0,6 la sută anul trecut.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe