- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.10.2015, 17:05)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern
Guvernul a aprobat, marţi, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la sută pentru livrarea apei şi impozitarea diferenţiată pentru microîntreprinderi.
Urmărește
4728 afișări
Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)
Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016.
"O măsură este cea a reducerii TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, la tot ce înseamnă livrare, de la 20 la 9 la sută, pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură", a declarat, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16 la sută la 5 la sută, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.
"Această măsură de reducere a impozitului pe dividende urmăreşte, în special, obţinerea unor efecte economice pozitive prin creşterea volumului de investiţii şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc, încurajând, totodată, şi restructurarea societăţilor comerciale în scopul adaptării lor la exigenţele mediului economic şi financiar, naţional şi european", a arătat ministrul Finanţelor, adăugând că se are în vedere şi eliminarea riscului nedistribuirii dividendelor realizate de persoanele fizice în cazul păstrării cotei de impozit de 16 la sută în aşteparea unui cadru legal mai favorabil, ceea ce ar putea genera "blocarea unor surse de venituri" la bugetul general consolidat.
O altă măsură inclusă în Ordonanţa de Urgenţă se referă la impozitarea microîntreprinderilor şi vizează două aspecte. Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria microîntreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, între 1 la sută şi 3 la sută.
"S-a majorat plafonul de încadrare în categoria de microîntreprinderi de la 65 de mii la 100 de mii de euro. De asemenea, s-a introdus şi un sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi între unu şi trei la sută în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu şi fără salariaţi. Astfel, va fi unu la sută pentru microîntreprinderile cu peste doi salariaţi inclusiv, doi la sută pentru microîntreprinderile care au un salariat şi trei la sută, aşa cum este astăzi, pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat", a spus ministrul Finanţelor.
Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale. În această categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, şi unităţile de învăţământ particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevăzute exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, introducerea reglementării potrivit căreia, în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.
Ordonanţa adoptată de Guvern conţine, de asemenea, o serie de prevederi care modifică şi completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informaţii cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Guvernul a aprobat şi a trimis Parlamentului pachetul legislativ privind achiziţiile publice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe