Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, marţi, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la sută pentru livrarea apei şi impozitarea diferenţiată pentru microîntreprinderi.

Urmărește
4728 afișări
Imaginea articolului Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern

Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016.

"O măsură este cea a reducerii TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, la tot ce înseamnă livrare, de la 20 la 9 la sută, pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură", a declarat, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16 la sută la 5 la sută, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

"Această măsură de reducere a impozitului pe dividende urmăreşte, în special, obţinerea unor efecte economice pozitive prin creşterea volumului de investiţii şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc, încurajând, totodată, şi restructurarea societăţilor comerciale în scopul adaptării lor la exigenţele mediului economic şi financiar, naţional şi european", a arătat ministrul Finanţelor, adăugând că se are în vedere şi eliminarea riscului nedistribuirii dividendelor realizate de persoanele fizice în cazul păstrării cotei de impozit de 16 la sută în aşteparea unui cadru legal mai favorabil, ceea ce ar putea genera "blocarea unor surse de venituri" la bugetul general consolidat.

O altă măsură inclusă în Ordonanţa de Urgenţă se referă la impozitarea microîntreprinderilor şi vizează două aspecte. Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria microîntreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, între 1 la sută şi 3 la sută.

"S-a majorat plafonul de încadrare în categoria de microîntreprinderi de la 65 de mii la 100 de mii de euro. De asemenea, s-a introdus şi un sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi între unu şi trei la sută în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu şi fără salariaţi. Astfel, va fi unu la sută pentru microîntreprinderile cu peste doi salariaţi inclusiv, doi la sută pentru microîntreprinderile care au un salariat şi trei la sută, aşa cum este astăzi, pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat", a spus ministrul Finanţelor.

Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale. În această categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, şi unităţile de învăţământ particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevăzute exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, introducerea reglementării potrivit căreia, în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Ordonanţa adoptată de Guvern conţine, de asemenea, o serie de prevederi care modifică şi completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informaţii cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici