Korodi a precizat că în primele două luni s-au strâns din taxa de poluare auto 80 milioane de euro, adică 40 milioane euro pe lună, pentru că erau stocuri de maşini neînmatriculate care acum s-au epuizat.
"Nu vom putea avea 40 milioane euro ori 12 luni, nici în calculele noastre nu erau cuprinse valorile astea", a spus ministrul.
Vânzările de autoturisme noi au scăzut în România cu 2,9% în primele opt luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 198.934 unităţi, în timp ce piaţa auto totală a urcat cu 1%, avans dat de livrările de vehiculele comerciale, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România.
Oficialul a adăugat că dacă Parlamentul va decide anularea Ordonanţei de urgenţă privind taxa de poluare auto, toate programele finanţate din Fondul de Mediu se vor opri, pentru că nu vor mai fi bani.
Taxa de poluare a fost introdusă începând cu 1 iulie 2008, înlocuind vechea taxe de primă înmatriculare, introdusă pe baza Codului Fiscal, care a funcţionat din 2007 până în primul semestru al anului 2008.
Senatul a adoptat, la începutul lunii septembrie, modificarea OUG 50/2008, prin care elimină vechea taxă auto şi actuala taxă de poluare, iar sumele încasate de stat urmează să se restituie integral, indexate în funcţie de inflaţie, în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.