- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MCTI: Emisiile antenelor GSM din Capitală se situează sub valorile recomandate la nivel european
Emisiile electromagnetice ale antenelor GSM din Capitală se situează sub valorile recomandate la nivel european, neexistând motive de îngrijorare în ceea ce priveşte impactul asupra stării de sănătate, a declarat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor, Károly Borbély.
MCTI: Emisiile antenelor GSM din Capitală se situează sub valorile recomandate la nivel european (Imagine: www.mobilecomms-technology.com)
"Testele realizate la începutul săptămânii indică faptul că valoarea câmpurilor electromagnetice generate de antenele GSM în Capitală este de 50 de ori şi în unele locuri chiar de 100 de ori mai mică decât valorile recomandate la nivel european. Totodată, măsurătorile au arătat că aceste valori sunt comparabile cu emisiile electromagnetice ale posturilor de radio sau de televiziune", a afirmat Borbély.
Testele au fost efectuate de Institutul de Sănătate Publică (ISP) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Nu există motive reale de îngrijorare în ceea ce priveşte efectele adverse ale câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă asupra stării de sănătate a populaţiei", a spus ministrul Comunicaţiilor.
În ultimii trei ani, ANRCTI a efectuat 135 de măsurători în 21 de judeţe ale ţării. Buletinele de măsurători au fost analizate de specialiştii din ISP, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, care au confirmat faptul că valorile câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă sunt foarte scăzute şi nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
"Proliferarea antenelor GSM este urmarea cererii mari de utilizare a telefoniei mobile la nivel naţional, rata de penetrare la suta de locuitori atingând deja 106%, la sfârşitul anului 2007. Pentru a putea oferi semnal de calitate către 22 de milioane de cetăţeni, operatorii de telefonie mobilă trebuie să instaleze antene GSM suplimentare, la nivel naţional", a precizat ministrul Comunicaţiilor.
Ca o cerinţă tehnologică de funcţionare, antenele GSM nu emit în jos sau în sus, deci nu pot afecta starea de sănătate a persoanelor care locuiesc la ultimul etaj al clădirilor pe care sunt amplasate.
Antenele GSM sunt cuplate câte trei şi emit în lateral, pentru a acoperi zonele celulare. Valoarea câmpului electromagnetic de pe un bloc unde sunt instalate antene GSM poate fi egală cu cea de pe un bloc fără antene.
Soluţia de scoatere a antenelor GSM în afara oraşelor este ineficientă şi nu ar reduce valoarea câmpului electromagnetic, ci dimpotrivă, ar mări-o, deoarece antenele telefoanelor mobile sunt de tip adaptiv. Astfel, puterea în emisie a telefoanelor mobile ar creşte, pentru a transmite semnalul către antenele aflate în afara oaşelor, la distanţe mai mari.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a transpus în legislaţia proprie recomandarea Comisiei Europene privind normele în care trebuie să se încadreze valorile câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă.
Pentru a informa corect populaţia, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, ISP şi ANRCTI vor începe, din luna aprilie, o campanie de informare a publicului despre comunicaţiile mobile şi sănătatea.
În România activează cinci operatori de telefonie mobilă cu aproape 23 de milioane de utilizatori.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO