MECMA înfiinţează o comisie care să verifice cum răspunde centrala Cernavodă la situaţii neprevăzute

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a decis constituirea unei comisii care să analizeze capacitatea de reacţie a CNE Cernavodă în cazul unor evenimente impredictibile majore.

Urmărește
5 afișări

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a urmărit cu atenţie catastrofa naturală din Japonia şi, mai ales, efectele acesteia asupra centralei nucleare de la Fukushima. În calitatea sa de instituţie a statului, care coordonează activitatea de producere a energiei electrice şi pentru asigurarea siguranţei şi securităţii în exploatarea centralei nucleare de la Cernavodă, MECMA a decis, în data de 21 martie, prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, constituirea unei Comisii de analiză a capacităţii de reacţie a CNE Cernavodă, în cazul evenimentelor impredictibile majore" se arată într-un comunicat al instituţiei.

Comisia va prezenta, în termen de 30 zile de la data emiterii ordinului, un raport privind concluziile constatate.

La 11 martie, Japonia a fot afectată de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat ulterior că unitatea a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce în România pot avea o intensitate maximă în intervalul de 7-7,5 grade.

De asemenea, reprezentanţii centralei au declarat miercuri că unitatea de la Cernavodă funcţionează în condiţii de securitate pentru mediu şi populaţie, iar achiziţiile pentru piese de schimb au respectat legislaţia, dezminţind astfel unele informaţii vehiculate în presă.

În urma avarierii centralei nucleare japoneze de la Fukushima, Comisia Europeană şi guvernele statelor membre au decis ca securitatea funcţionării celor 143 de unităţi nucleare din UE să fie verificată prin aplicarea unor teste de stres, operaţiune în urma căreia să fie elaborate standarde de funcţionare pentru fiecare unitate nucleară.

Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici