MECMA propune crearea unui fond de risc pentru combaterea crizei şi stimularea exportului - proiect

Ministerul Economiei propune Guvernului înfiinţarea unui fond de risc, finanţat de la bugetul de stat, care să contribuie atât la atenuarea efectelor crizei economice, cât şi la sprijinirea cu capital a exportatorilor de produse româneşti în state din afara Uniunii Europene.

Urmărește
11 afișări

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la o strategie naţională de export pentru perioada 2011-2015.

Proiectul prezintă 15 sectoare "strategice" şi domenii de activitate care vor putea contribui la creşterea exporturilor, precum şi ţările în care produsele şi serviciile ar urma să fie comercializate.

Sectoarele avute în vedere sunt construcţia de maşini, echipamente şi subansamble, IT, mobilă, confecţii, încălţăminte, electronice şi electrotehnice, turism rural, agricultura ecologică, vin, artizanat, servicii profesionale, design, construcţii, aeronautică şi tehnică militară, construcţii de nave şi echipamente şi servicii petrochimice.

Cea mai mare parte a exporturilor ar urma să fie direcţionată spre Germania, Franţa, Rusia, China, ţările din Orientul Mijlociu şi Orientul Apropiat, Ucraina, Turcia, India, Marea Britanie şi Italia, dar şi către Spania, Israel, Japonia, SUA, Israel, Cipru, Austria, Serbia, Polonia şi Brazilia.

În proiect se menţionează că exportatorii români "resimt încă lipsa aptitudinilor manageriale pentru a face faţă noului model de afaceri, lucru care explică, în parte, de ce marea majoritate a exporturilor sunt încă în zona subcontractării".

"Puţini exportatori deţin branduri puternice de export sau sunt exportatori inovativi", se spune în document.

Pentru stimularea exporturilor, Ministerul Economiei propune crearea unor "insule comerciale româneşti" în ţările cu comunităţi mari de români, precum Italia, Spania, Canada, Israel, Grecia, Cipru.

"Această abordare ar avea avantajul ţintirii pieţelor în care produsele româneşti sunt destul de bine cunoscute sau cotate, între România şi multe din aceste ţări existând similitudini culturale şi spirituale, iar acest lucru face ca unele bariere existente în cucerirea unor pieţe noi să fie mai uşor depăşite, ceea ce ar garanta o mai mare şansă de succes", se mai arată în proiectul de act normativ.

Documentul se află în dezbatare publică pe pagina de internet a Ministerului Economiei.

Exporturile României au urcat anul trecut cu 27,3%, la 156,97 miliarde lei (37,25 miliarde euro), iar importurile au avansat cu 19,1%, la 196,78 miliarde lei (46,71 miliarde euro).

Deficitul comercial, care se calculează ca diferenţă dintre valoarea exporturilor de bunuri din ţară şi a importurilor, s-a contractat cu aproape 5% anul trecut, la 39,8 miliarde de lei,

Cea mai mare parte a comerţului realizat de România anul trecut s-a realizat cu Uniunea Europeană. Cele mai multe tranzacţii comerciale au fost efectuate anul trecut cu maşini şi echipamente de transport (42,4% la export şi 35,3% la import), urmate de alte produse manufacturate (33,3% la export şi 30,9% la import).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici