- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.09.2013, 13:00)
- Ana Maria Petcana
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MEDIAFAX Talks about Energy - Anghel, BVB: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine
Statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine, afirmă preşedintele BVB Lucian anghel, care a dat ca exemplu cel mai mare producător de cupru din Polonia, a cărui capitalizare a crescut de 10 ori după ce participaţia statului a scăzut sub 50%.
Urmărește
106 afișări
MEDIAFAX Talks about Energy - Anghel, BVB: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
"KGHM este a doua mare companie listată la bursa de la Varşovia, a fost listată în 1997. A fost listat iniţial 30%, iar apoi statul a început să mai vândă. Statul nu mai este majoritar, mai deţine doar 31,7% din acţiuni, nu 51%. Faţă de 1997, când deţinea peste 50%, compania este de zece ori mai valoroasă. Acum doi ani, a cumpărat o companie din Canada, ceea ce în România nu este posibil", a afirmat Anghel, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy.
El a arătat că în aceste condiţii pentru stat este mai avantajos să deţină un pachet minoritar în raport cu participaţia majoritară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
"Este în interesul statului să dezvolte alternative de finanţare, iar bursa este o alternativă. Investiţiile înseamnă locuri de muncă şi nivel de trai (...) După succesul Transgaz, vom reuşi până la finele acestui an să aducem pe bursă compania privată Adeplast, să se finanţeze prin bursă", a spus Anghel.
El a arătat că o altă alternativă de finanţare a companiilor decât listarea sunt bondurile corporative. Până în prezent, prin BVB s-au realizat finanţări prin bonduri corporative de 1 miliard de lei.
Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).
Nuclearelectrica derulează în perioada 9 - 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.
Lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinute de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.
Pentru sfârşitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.
Un pachet de 15% din acţiunile statului la Transgaz Mediaş (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.
La conferinţa Mediafax Talks about Energy au participat Gabriel Dumitraşcu - şeful Direcţiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie; Valentin Mirecea - vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei; Răzvan Nicolescu -director Petrom; Niculae Havrileţ - preşedintele ANRE; Mihai Aniţei - director general al Azomureş; Jens Raschke - partener BearingPoint; Lucian Anghel - preşedintele BVB şi CEO BCR Pensii; Carmen Neagu -membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica; Silvia Vlăsceanu - director general ACUE.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe