Video MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - CEZ:Energiile regenerabile sunt o necesitate, dar investitorii trebuie să depăşească multe obstacole - VIDEO

Capacitatea limitată de racordare la reţea, posibila saturare a pieţei certificatelor verzi, asigurarea cash flow-ului şi dificultăţile de finanţare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă investitorii din domeniul energiei regenerabile din România, potrivit reprezentanţilor CEZ.

Urmărește
378 afișări

Investiţiile în domeniul energiilor regenerabile au la bază necesitatea asigurării unei dezvoltări durabile, în condiţiile în care sursele actuale sunt epuizabile, dar investitorii în acest domeniu se confruntă cu o serie de obstacole, a declarat marţi la Mediafax Talks About Energy Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade.

"Partea plină a paharului este că primim deja două certificate verzi, care creează un oarecare sentiment de siguranţă a recuperării investiţiilor", a spus Lungu, adăugând însă că din punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă reglementările sunt instabile şi neclare.

"De ce continuăm să dăm acces la reţea, respectiv să semnăm contracte de racordare, care potrivit ultimelor date ar fi undeva la 13.500 MW? De asemenea, sunt date avize tehnice pentru racordare la nivel de 10.000 MW. Vă închipuiţi, 23.000 MW? Nimeni nu cred că îşi poate imagina că aşa ceva se va întâmpla în România", a spus Lungu.

Referindu-se la abordarea autorităţilor, Lungu a spus că Transelectrica invocă lipsa unor prevederi legale care să permită refuzul accesului, deşi unele proiecte sunt fanteziste, însă ANRE a anunţat în mod constant că actuala capacitate de conectare este limitată.

Alt obstacol este, potrivit lui Lungu, posibilitatea saturării pieţei în ceea ce priveşte certificatele verzi undeva la nivelul anilor 2015-2016.

"În acel moment, având în vedere evoluţia capacităţii instalate de regenerabile şi creşterea obligaţiilor prin cota de energie produsă se va ajunge pentru o perioadă scurtă ca energia generată de capacităţile regenerabile să fie mai mare decât necesităţile noastre pentru îndeplinirea cotei. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla (...) cu preţul certificatelor. Probabil se va prăbuşi, dar există o limită minimă prevăzută în lege", a spus reprezentantul CEZ.

El a adăugat că în actualul sistem de reglementare un număr de certificate verzi va fi pierdut.

Lungu a spus că altă problemă se referă la asigurarea unui cash flow pentru investitori, arătând că ultimele patru-cinci sesiuni derulate pe OPCOM pe piaţa certificatelor verzi au condus la tranzacţii extrem de reduse.

Totodată, altă problemă ţine de reglementările destul de neclare privind ordinea de întrerupere în caz de necesitate.

În plus, investitorii se confruntă şi cu dificultăţi de finanţare pentru noile proiecte, pe fondul unor reacţii "extrem de precaute" din partea băncilor, a spus Lungu.

La finalul prezentării, Lungu a făcut şi o serie de recomandări, afirmând că ar fi de preferat ca, pe fondul creşterii ponderii costurilor cu certificatele verzi în preţul final al energiei, acestea să fie trecute separat pe factură.

El a mai spus că accesul garantat şi nu prioritar la reţea este obligatoriu pentru a nu se pierde o energie costisitoare, care reprezintă o necesitate, iar la nivelul Transelectrica ar fi utilă realizarea într-un timp scurt a unui sistem de prognoză la nivel de ţară.

Printre cei mai mari producători de energie eoliană din România se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici