- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.05.2012, 15:42)
- Ioan Dornescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - CEZ:Energiile regenerabile sunt o necesitate, dar investitorii trebuie să depăşească multe obstacole - VIDEO
Capacitatea limitată de racordare la reţea, posibila saturare a pieţei certificatelor verzi, asigurarea cash flow-ului şi dificultăţile de finanţare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă investitorii din domeniul energiei regenerabile din România, potrivit reprezentanţilor CEZ.
Urmărește
378 afișări
Investiţiile în domeniul energiilor regenerabile au la bază necesitatea asigurării unei dezvoltări durabile, în condiţiile în care sursele actuale sunt epuizabile, dar investitorii în acest domeniu se confruntă cu o serie de obstacole, a declarat marţi la Mediafax Talks About Energy Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade.
"Partea plină a paharului este că primim deja două certificate verzi, care creează un oarecare sentiment de siguranţă a recuperării investiţiilor", a spus Lungu, adăugând însă că din punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă reglementările sunt instabile şi neclare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"De ce continuăm să dăm acces la reţea, respectiv să semnăm contracte de racordare, care potrivit ultimelor date ar fi undeva la 13.500 MW? De asemenea, sunt date avize tehnice pentru racordare la nivel de 10.000 MW. Vă închipuiţi, 23.000 MW? Nimeni nu cred că îşi poate imagina că aşa ceva se va întâmpla în România", a spus Lungu.
Referindu-se la abordarea autorităţilor, Lungu a spus că Transelectrica invocă lipsa unor prevederi legale care să permită refuzul accesului, deşi unele proiecte sunt fanteziste, însă ANRE a anunţat în mod constant că actuala capacitate de conectare este limitată.
Alt obstacol este, potrivit lui Lungu, posibilitatea saturării pieţei în ceea ce priveşte certificatele verzi undeva la nivelul anilor 2015-2016.
"În acel moment, având în vedere evoluţia capacităţii instalate de regenerabile şi creşterea obligaţiilor prin cota de energie produsă se va ajunge pentru o perioadă scurtă ca energia generată de capacităţile regenerabile să fie mai mare decât necesităţile noastre pentru îndeplinirea cotei. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla (...) cu preţul certificatelor. Probabil se va prăbuşi, dar există o limită minimă prevăzută în lege", a spus reprezentantul CEZ.
El a adăugat că în actualul sistem de reglementare un număr de certificate verzi va fi pierdut.
Lungu a spus că altă problemă se referă la asigurarea unui cash flow pentru investitori, arătând că ultimele patru-cinci sesiuni derulate pe OPCOM pe piaţa certificatelor verzi au condus la tranzacţii extrem de reduse.
Totodată, altă problemă ţine de reglementările destul de neclare privind ordinea de întrerupere în caz de necesitate.
În plus, investitorii se confruntă şi cu dificultăţi de finanţare pentru noile proiecte, pe fondul unor reacţii "extrem de precaute" din partea băncilor, a spus Lungu.
La finalul prezentării, Lungu a făcut şi o serie de recomandări, afirmând că ar fi de preferat ca, pe fondul creşterii ponderii costurilor cu certificatele verzi în preţul final al energiei, acestea să fie trecute separat pe factură.
El a mai spus că accesul garantat şi nu prioritar la reţea este obligatoriu pentru a nu se pierde o energie costisitoare, care reprezintă o necesitate, iar la nivelul Transelectrica ar fi utilă realizarea într-un timp scurt a unui sistem de prognoză la nivel de ţară.
Printre cei mai mari producători de energie eoliană din România se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - Avocat: Termenele scurte anunţate pentru liberalizarea preţurilor la electricitate nu sunt credibile - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe