- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - Director Petrom: Este "greşit şi supărător" să se spună că Petrom a beneficiat de redevenţe speciale
Directorul de afaceri publice şi reglementare OMV Petrom, Răzvan Niculescu, susţine că "este greşit şi supărător" să se spună că Petrom a primit la privatizare redevenţe speciale, discuţiile vizând doar perioada în care acestea să nu crească, iar România câştigă din redevenţe mai mult decât Polonia.
MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - Director Petrom: Este "greşit şi supărător" să se spună că Petrom a beneficat de redevenţe speciale
"Redevenţa este indicatorul relevant este pentru cât ia statul dintr-o resursă. Este supărător şi greşit să se spună că s-au dat redevenţe speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada în care prevederea să fie menţinută. România încasează din redevenţe mai mult ca Polonia. Devine supărător, evident că trebuie să fie o discuţie, se înţelege nevoia statului să protejeze categoriile vulnerabile. Este o discuţie la început, discutăm acum cu parteneri externi interesaţi de acest subiect. Să fim prudenţi cu acest subiect", a afirmat Niculescu la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a afirmat că nu a văzut o propunere de suprataxare a veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere şi că orice măsură de natură fiscală nu ar trebui să afecteze investiţiile.
Printe măsurile pregătite de Guvern pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepţionale pe care companiile de petrol şi gaze le vor obţine după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum şi elaborarea unui nou set de redevenţe pentru resursele naturale.
Fondurile pe care Guvernul estimează că le va încasa din suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere ar urma să fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte îl va avea dereglementare pieţei de energie şi gaze.
Executivul a constituit o comisie interministerială care trebuie să elaboreze, după ce se va consulta cu companiile de petrol şi gaze, un pachet de reglementări pentru această industrie, măsuri fiscale şi prevederi privind redevenţele.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara recent că suprataxarea va fi aplicată din 2013.
De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare şi impozitare a sectorului de petrol şi gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmează să fie elaborat până la sfârşitul acestui an.
În ultimii trei ani, statul a încasat redevenţe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plăteşte această taxă.
Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO