- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY - OMV Petrom: Necesarul de investiţii în petrol şi gaze ar putea ajunge la 60 miliarde de euro până în 2030 - VIDEO
Necesarul de investiţii al României în domeniul petrolului şi gazelor naturale până în 2030 ar putea ajunge la 60 miliarde euro, dublu faţă de estimările din strategia energetică elaborată de Guvern, potrivit directorului de afaceri publice şi reglementare al OMV Petrom, Răzvan Niculescu.
"România are nevoie de investiţii în sectorul energetic, dar parcă ne este tot mai greu să identificăm sursele. Strategia energetică spune că este nevoie de 30 miliarde euro în tot sectorul energetic. Mi se pare o estimare prudentă. Din analiza noastră, în sectorul de petrol şi gaze, pentru ca România să îşi fructifice potenţialul, este nevoie de investiţii de 30-60 miliarde euro în petrol şi gaze", a declarat Niculescu la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
Reprezentanţii OMV Petrom apreciază că este exclus ca doar statul să acopere investiţiile, întrucât acesta are mari dificultăţi în asigurarea unor servicii de bază, precum sănătatea şi educaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
De asemenea, companiile de stat nu au realizat în ultimii ani investiţii notabile, terminând doar proiecte începute înainte de 1989, precum reactoarele nucleare de la Cernavodă. Una dintre şansele ca societăţile de stat să poată începe derularea unor investiţii mari este numirea de directori profesionişti selectaţi pe criterii de competenţă, conform sursei citate.
Altă potenţială sursă de finanţare a investiţiilor în sectorul energetic ar fi capitalul privat autohton, care însă este "insuficient dezvoltat pentru a face faţă provocărilor investiţiilor mari".
Soluţia poate fi reprezentată, în consecinţă, de capitalul privat străin, cu condiţia ca statul să ofere un cadru de reglementare stimulativ.
"Nu este simplu nici aici, pentu că este competiţie între ţări. Depinde de cadrul de reglementare, dar şi de atitudinea generală. Tot mai mulţi «patrioţi» spun că străinii ne fură ţara şi ei sunt aici cu pieptul gol s-o apere de exploatatori. Nu asta este atitudinea de care este nevoie", a adăugat Niculescu.
El a arătat că dacă România nu va investi în energie, importurile din domeniu se vor dubla în 2030 faţă de nivelul actual.
Niculescu a mai spus că OMV Petrom a reinvestit în România 93% din profiturile înregistrate după ce a fost privatizată, respectiv 7,7 miliarde de euro.
Compania Petrom a fost preluată, în 2004, de către grupul austriac OMV.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE