Mediul investiţional din România este între "slab" şi "satisfăcător"

Companiile elveţiene apreciază că mediul investiţional din România este între "slab" şi "satisfăcător", printre principalele bariere numărându-se birocraţia, politicile economice, infrastructura de transport şi instabilitatea politică, potrivit unui raport elaborat de Ambasada Elveţiei.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Mediul investiţional din România este între "slab" şi "satisfăcător"

Ambasadorul elveţiei în România, Livio Hürzeler (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Dintr-un total de 21 de investitori elveţieni chestionaţi de autorii studiului cu privire la mediul investiţional pentru companiile străine din România, cinci au apreciat că situaţia este "bună", opt - "satisfăcătoare", şapte - "proastă", iar o companie a catalogat-o drept "foarte proastă".

Printre avantajele oferite investiţiilor străine se numără potenţialul pieţei interne, stabilitatea cursului de schimb valutar şi a legislaţiei, precum şi personalul calificat.

"Estimăm cu prudenţă că totalul investiţiilor elveţiene în România este de mimim 1,7 miliarde franci elveţieni sau 1,12 miliarde de euro", a declarat, luni, la o întâlnire cu presa, autorul studiului, Simon Geissbühler, consilier în cadrul Ambasadei Elveţiei.

Peste jumătate din această sumă este acoperită de producătorul de materiale de construcţii Holcim, care a investit circa 640 milioane de euro în România.

În aceste condiţii, Elveţia se plasează între primii şase sau opt investitori străini în România, potrivit sursei citate.

Geissbühler a concluzionat că România are deocamdată, din punctul de vedere al investiţiilor, o poziţie stabilă şi relativ puternică, comparativ cu statele vecine.

Prezent la eveniment, ambasadorul Elveţiei în România, Livio Hürzeler, a afirmat că în acest an Elveţia va porni primele proiecte din cadrul unei finanţări totale de 120 milioane de euro, reprezentând fonduri nerambursabile, acordată României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici