- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Memoria socială este scurtă. Cât vor mai ţine minte românii din această criză? Concluziile Romania Financial Forum organizat de BNR şi Mediafax
Criza sporeşte importanţa economisirii, cererea internă ar trebui stimulată, băncile nu au cum să vândă bunurile executate, aşa că mai bine îşi ajută clienţii, iar reducerea contribuţiilor sociale ar fi soluţia cea mai puţin riscantă de stimulare a economiei.
Mugur Isărescu (Imagine: Mediafax Foto-AFP)
Ziarul Financiar prezintă cele mai importante concluzii de la România Financial Forum, conferinţa organizată de Mediafax împreună cu BNR. În privinţa acordurilor de împrumut, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că au fost bune, generând îmbunătăţirea fundamentelor economice, însă nu au reuşit pe deplin din cauză că nu am atras fonduri europene.
În condiţii de criză, soluţia pentru economie este stimularea cererii interne, obiectiv care poate să fie atins prin promovarea anumitor politici monetare şi fiscale, dar înrăutăţirea prognozelor economice ar putea obliga Guvernul să-şi reconsidere poziţia şi să facă noi disponibilizări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Băncile trebuie să treacă la un nou model de business orientat spre finanţarea companiilor. Paradigma bancară se schimbă, fiind necesară îndreptarea atenţiei spre economisirea internă.
Concluziile Romania Financial Forum:
1. Reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia, pentru că munca este supraîmpovărată.
2. Acordurile cu FMI şi Comisia Europeană au fost necesare şi gândite serios, iar reformele au îmbunătăţit fundamentele economice, iar disputa internă privind acordurile cu FMI şi CE trebuie să înceteze.
3. Prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi schimbată, în principal pentru că nu mai putem miza pe aceeaşi creştere a exporturilor.
4. România a contractat deja în mare parte fondurile structurale de la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani, astfel că problema nu este identificarea de noi proiecte, ci implementarea celor existente. Percepţia legată de absorbţia fondurilor nu se va îmbunătăţi pånă nu se vor vedea rezultatele.
5. Executarea silită a devenit greoaie, iar băncile ar trebui să caute soluţii pentru salvarea clienţilor.
6. Schimbarea paradigmei financiare la nivel global va impune o atenţie sporită pentru economisire deoarece resursele vor scădea, iar statele care vor avea deficit de capital vor fi influenţate în finanţarea bancară şi creşterea economică.
7. Băncile din Romånia ar putea fi nevoite să treacă de la modelul de business cu reţelele extinse, cu mulţi angajaţi, către finanţarea corporaţiilor, pentru a contrabalansa încetinirea creditării şi eficientiza activitatea.
8. România trebuie să limiteze prin Constituţie datoria publică mai curând decât deficitul şi să găsească un echilibru mai bun în politica fiscală.
9. În perioadă de criză trebuie stimulată cererea internă, obiectiv care poate fi atins prin promovarea unor anumite politici monetare şi fiscale; stimularea consumului se poate face prin creşterea cheltuielilor sau scăderea taxelor, inclusiv pe forţa de muncă. Politica monetară nu prea are ce să facă în România.
10. Ar fi nevoie de reducerea cu cel puţin 30% a numărului de bugetari, diminuarea putând fi făcută într-un interval de 2-4 ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO