- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Menţinerea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar, prioritară
Menţinerea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar este prioritară în această perioadă de criză, iar creşterea şi nivelul profitului, deşi importante, trec pe locul doi, întrucât atingerea obiectivelor fixate va depinde de evoluţia economiei, a declarat preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.
Menţinerea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar, prioritară (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Atâta timp cât există un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte evoluţia economiei, a-ţi face planuri chiar şi pentru câteva luni în avans pare un lucru riscant", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Bancpost.
El e explicat că este normal ca o bancă să urmărească să crească într-o perioadă în care şi economia avansează.
"Atunci însă când economia scade, în mod cert creşterea în sine nu mai este un obiectiv, iar stabilitatea trece pe primul loc. Ceea ce cred că preocupă sistemul bancar în acest an este în primul rând menţinerea lichidităţii şi solvabilităţii, în timp ce creşterea şi nivelul profitului, deşi importante, trec pe locul doi", a explicat Bogza.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
El a menţionat că atingerea obiectivelor băncilor va depinde în mod hotărâtor de evoluţia economiei, a cărei principală problemă în momentul de faţă este incertitudinea.
"Băncile sunt obişnuite să lucreze în condiţii de riscuri, care sunt până la urmă ceva ce poate fi măsurat şi inclus în preţul creditului, dar funcţionează mai greu în contextul incertitudinii", consideră preşedintele Bancpost.
El a arătat că în prezent există un cerc vicios, în care băncile nu mai au încredere să crediteze sectorul real, care suferă din această cauză şi are dificultăţi în a rambursa împrumuturile, ceea ce determin apariţia creditelor neperformante, care la rândul lor descurajează băncile să dea noi credite.
"Evident că acest cerc vicios trebuie rupt undeva, iar o încercare în această privinţă s-a făcut prin acordul cu FMI, care a fost un lucru bun întrucât finanţează un program pentru întreaga economie. Poate că acest program economic este discutabil sau criticabil, dar este foarte bine că există, şi este credibil pentru că poartă ştampila unor instituţii foarte importante, respectiv FMI, Comunitatea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale", a afirmat Bogza.
El a arătat că fondurile primite de România de la FMI vor intra în rezerva băncii centrale, care va avea astfel mai multe resurse pentru a apăra cursul de schimb al leului, dacă va fi nevoie.
"Cu aceste rezerve valutare e ca şi cu arma nucleară, este mai bine să nu fii nevoit să le foloseşti, dar oricum creează un efect de descurajare asupra celor care eventual ar vrea să speculeze contra leului", a continuat Bogza, care a menţionat că economia românească are mare nevoie de o volatilitatea cât mai redusă a cursului de schimb.
El a explicat că, în primul rând, o volatilitate redusă a cursului valutar reduce incertitudinea pentru bânci, dar şi pentru companii şi persoane fizice la contractarea de împrumuturi.
Referitor la contracţia economiei în primul trimestru cu 6,4% faţă de perioada similară din 2008, Bogza a spus că această evoluţie a părut că ia prin surprindere chiar şi autorităţile şi că arată cât de greu este să faci predicţii în condiţiile actuale.
"Nu înseamnă că dacă aşa a fost primul trimestru aşa va fi şi restul anului. Însă nu se întrevăd semne majore pe partea relansării economice, care să ne facă să credem că lucrurile vor merge în sus şi nu în jos în continuare. Cred că economia reală se confruntă de ceva timp cu probleme despre care nimeni nu poate spune când se vor sfârşi", a afirmat preşedintele Bancpost.
Bogza a mai arătat că BNR a dat băncilor un semnal foarte clar în ceea ce priveşte dobânzile la depozite, adică le-a indicat faptul că instituţiile de credit pot avea acces predictibil la lichiditate, după o perioadă lungă în care piaţa interbancară a funcţionat cu probleme.
"Mă aştept ca băncile să înceapă să reducă dobânzile la depozite, iar Bancpost a făcut deja asta. Băncile vor dori să vadă că această tendinţă de reducerea a dobânzilor la depozite este una sustenabilă şi se va înscrie pe un trend, nu e ceva accidental. Dacă acest lucru se va întâmpla, probabil într-o lună sau două se vor diminua şi ratele dobânzilor la credite", a explicat Bogza, menţionând însă că decizia va depinde de fiecare bancă.
Semnalele puternice date în trecut de BNR au fost urmate de piaţă, a mai spus Bogza.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO