Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creşte valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu circa 15%, valoarea acţiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%.
FP intră pe piaţă cu multe avantaje. Are un portofoliu de participaţii la 83 de companii de stat sau care au fost în proprietatea statului, majoritatea în domeniul energiei.
Cele mai mari participaţii sunt la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, şi la Romgaz, de 291 milioane euro.
Compania Franklin Templeton a fost angajată anul trecut pentru administrarea Fondului Proprietatea, în vederea îmbunătăţirii managementului şi creşterea valorii acestuia.
Preţul acţiunilor FP a fost în tranzacţiile recente din afara bursei de circa 0,52 lei pe unitate, astfel încât există spaţiu de creştere.
Potrivit Raiffeisen, una dintre băncile care intermediază listarea, riscurile politice justifică aplicarea unui discout de 20% la activele nete estimate ale Fondului, de 3,3 miliarde de euro. Acest fapt conferă o valoare reală, în funcţie de active, de 2,7 miliarde de euro şi un preţ al acţiunilor de 0,96 lei pe unitate.
Multe vor depinde însă de riscurile politice. O investiţie în FP este un pariu multiplu, pe strategia guvernamentală privind sectorul energiei şi economia în ansamblul ei.
Dacă România se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piaţă, chiar şi reglementat, ca în multe alte state din Uniunea Europeană, atunci investiţiile în acţiunile FP vor reprezenta o afacere bună, potrivit jurnalistului specializat în Europa de Est.
Wagstyl remarcă istoricul unor progrese mai degrabă lente ale României, decât o dezvoltare consistentă.
Directorul general al FP, Grzegorz Konieczny, a declarat că nevoia de bani va determina guvernul să sprijine planurile Fondului de modernizare a companiilor din portofoliul său şi de listare la bursă a acţiunilor acestora.